Kézigránát az újpesti az MSZP-irodánál – Hiller István: az erőszak mérgez

Az oktatási és kulturális miniszter szerint pártállástól függetlenül minden demokratikus pártnak és intézménynek fel kell emelnie szavát a hétfő hajnalihoz hasonló atrocitások ellen – így reagált Hiller István hétfő délelőtt arra, hogy valaki vagy valakik kézigránátot dobtak a szocialista párt Nádor utcai irodájához, Újpesten. A politikus azt mondta újságíróknak, hogy minden erőszakos cselekményt a legmélyebben elítél, irányuljon az bármely párt székháza, központja vagy intézménye ellen.

A IV. kerület MSZP-irodánál talált kézigránát a tűzszerészek első megállapítása szerint éles volt, az irodába érkezők találták meg reggel a robbanószerkezetet. Senkinek sem esett baja, betörésre utaló jelet nem találtak a helyszínen a rendőrök. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Osztálya nyomoz.

Az oktatási és kulturális miniszter az eset kapcsán úgy fogalmazott: önmagában nem az az érdekes, hogy a szocialista párt irodája, hanem a demokratikus intézményrendszer egyik helyi megtestesítőjeként szolgáló intézmény ellen követtek el merényletet. “Az erőszak mérgez” – fogalmazott Hiller István, aki szerint minden ilyen eset a demokrácia elleni bűntett. Az MSZP-s politikus ezért összefogásra, együttes gondolkodásra és cselekvésre buzdította az ügyben a pártokat, parlamenten belülieket és kívülieket egyaránt. A pártok és civil szervezetek között is erősíteni kell az együttműködést – tette hozzá.