Kézfogó lesz

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: flickr.com/shocapic
Jól látható, hogy a francia szavazók ismerik a büntetés fogalmát, ugyanis az ottani regionális választások első fordulójában jókora pofont adtak a hagyományosan erős jobb- és baloldali pártoknak. Kolodzey Tamás jegyzete.

A gyakori terrortámadások, a növekvő szociális feszültségek, a viszonylag magas munkanélküliség, a növekvő korrupció és a más, európai országokkal szemben elveszített versenyelőny kiábrándulttá tette az urnákhoz járulókat.

Akik középről a szélsőjobb felé fordultak és magukévá tették az utóbbi tömörülés élén álló elnök asszony felhívását: eljött az ideje annak, hogy a voksolók végre bizalmat adjanak a radikális csoportosulásnak.

Az adatok egyik színezet számára sem hoztak diadalt vagy tragédiát, hiszen a harminc, a huszonhét és a huszonhárom százalék nem képez szakadékot, mégis különös, máshol elképzelhetetlen koalíció bontakozik ki a kormányzó szocialisták és a köztársaságpártiak között.

A választás végkimenetelét döntően befolyásolja majd, hogy miként fog össze a két hagyományos erő, amely a demokrácia védelmének „oltárán” mindig képes összeborulni akkor, ha mennydörgés fenyeget.

Várható, hogy ezúttal újra így történik majd, viszont a kétpólusú politizálásnak Franciaországban is vége, s erre most döbbentek rá az unió egyik oszlopos államában.

Kolodzey Tamás