Kézfogásuk garancia a rendre és a fegyelemre

Az MLSZ megyei igazgatóságának tisztségviselői és aktívái, valamint a megyei rendőr-főkapitányság vezetői és kapitányai a mádi Borsay-kastély előtt
Az MLSZ megyei igazgatóságának tisztségviselői és aktívái, valamint a megyei rendőr-főkapitányság vezetői és kapitányai a mádi Borsay-kastély előtt - © Fotó: Kozma István
Borsod-Abaúj-Zemplén – Az országosan is példaértékű, párját ritkító megállapodás mindkét szerződő félre kötelezettségeket ró.

A pályákon – túl a játékon – az a legfontosabb, hogy rend legyen – ezt a gondolatot említette először a házigazda szerepét betöltő Tatárka József, az MLSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának társadalmi elnöke („mellesleg” Mád polgármestere), amikor szót kért a tanácskozáson.

Kiindulási alap

– Amikor rendőrre volt szükségünk, az egyenruhások mindig helytálltak – folytatta az elnök. – Jó érzés kimondani, hogy a kapcsolatunk papír nélkül is működne, de keretbe foglalva és aláírva kézfogásunk garanciális jelleget töltött.
Az összejövetelen megjelent a teljes igazgatósági és rendőri vezetői állomány, és ez egyedülálló az országban.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

Ennek jegyében hangzott el dr. Vereckei Csaba dandártábornok, megyei főkapitány mindenkit megnyugtató bejelentése, amely így szólt:

– Ami eddig működött közöttünk, azt tekintsük kiindulási alapnak. Az MLSZ megyei igazgatóságának képviselői pontosan tudják, hogy a nap bármely szakában kit és hol kell elérni. Határozottan leszögezem, hogy sehol nem hagyjuk elfajulni az eseményeket, a sporttelepen biztosítjuk a rendet.

Fontos a megelőzés

A kötetlen megbeszélésen számtalan érdekesség felszínre került. Szó volt a videofelvételekről, a rendbontókkal szembeni esetleges eljárásokról, és arról is, hogy mint minden területen, a futball világában is nagyon fontos a megelőzés.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

Mert feljelentéseket lehet tenni, papírokat lehet gyártani, de ha nincsenek „kézzel” fogható bizonyítékok, akkor csorba esik az eljárások eredményességén. A prevenciót a főkapitány gyakorlati példával ecsetelte:

– Ahol korábban gyakran előfordultak például pirotechnikai eszközhasználatok, ott joggal feltételezhető, hogy ezek a jövőben is megtörténnek. Ezeket azonban jól időzített, „célzott” intézkedésekkel meg lehet előzni.

A rendőrség vállalása

Az együttműködési megállapodásban foglaltak kiterjednek az igazgatóság és a rendőr-főkapitányság illetékességi területén szervezett valamennyi labdarúgó-mérkőzésre.

A kontraktus értelmében az igazgatóság folyamatos kapcsolatot tart a rendőri szervekkel, részükre átadja a teljes versenynaptárat, biztonságtechnikai ellen­őrzéseket végez, és ezekről értesítést ad, figyelemmel kíséri a rendbontásra hajlamos szurkolók cselekedeteit, felkészíti a rendezőket, a rendőri szervek jelzése alapján fegyelmi eljárást kezdeményez, és térítés nélkül szakembereket biztosít a főkapitányság által szervezett rendezvényekhez.

A főkapitányság többek között azt vállalja, hogy a rendezvények rendjének fenntartásában közreműködnek a területileg illetékes rendőri szervek az igazgatóság alá tartozó labdarúgó-egyesületekkel, felkérésre biztosítja a sportlétesítmények biztonságtechnikai ellenőrzését, a mérkőzésekre felügyeleti szolgálatot biztosít, figyelemmel kíséri és követi a rendbontásokat, ezekről tájékoztatást ad. A kontraktus értelmében az igazgatóság folyamatos kapcsolatot tart a rendőri szervekkel.

Határozatlan időre

A határozatlan időre szóló együttműködési megállapodásból adódó feladatokat a Magyar Labdarúgó Szövetség megyei igazgatója, valamint a megyei főkapitányság közrendvédelmi és határrendészeti osztályvezetője látja el. Az is lényeges tudnivaló, hogy az írásba foglalt pontokat nem vésték kőbe, a szerződés pontjait évente egyszer, a bajnokságok befejezését követően értékelik.

Csak kétszer fordult elő

A játékvezetővel szemben elkövetett tettlegesség kétszer fordult elő a 2016/17-es pontvadászatban. Ősszel az egyik edző a pályán lefejelte a játékvezetőt. Az esetről az igazgatóság tájékoztatta az illetékes rendőrkapitányságot, amely nem állapított meg bűncselekményt, a sportszakembert később a fegyelmi bizottság tiltotta el. A tavaszi esetben a megyei II. osztályú felnőtt bajnoki mérkőzésen az egyik hazai labdarúgó – akit a találkozóra egyébként nem neveztek – a szünetben megütötte a játékvezetőt. Az ügyben az MLSZ megyei igazgatósága büntetőfeljelentést tett az illetékes városi rendőr­kapitányságon.

Kolodzey Tamás


Labdarúgás: számok, adatok, meccsek

Sportszervezetek

A 2016/17-es idényben

Megyei I. osztály: 16

Megyei II. osztály: 46

Megyei III. osztály: 43

Női (felnőtt): 10

Mérkőzések

Megyei I. osztály: 240

Megyei II. osztály: 690

Megyei III. osztály és tartalék: 702

U19, U18, U17: 930

U16, U15, U14: 660

Női felnőtt: 90

Összesen: 3312

Csapatszám

Megyei, tartalék, U19, U16, U13, női, Bozsik-program: 7, 9, 11, 13 esztendősök: 567