Kezdődnek a nagy útfelújítások Budapesten

Megkezdődnek szerdán a nagy útfelújítások Budapesten, elsőként a XVIII. kerületi Gilice térnél fognak dolgozni. A tervek szerint idén több mint 35 kilométeren összesen 58 útszakasz újul majd meg csaknem 4 milliárd forintból.

Megkezdődik a fővárosi útfelújítások első üteme szerdától, az első helyszín a XVIII. kerületi Gilice tér lesz. Itt először lemarják a régi burkolatot, majd egy réteg aszfaltot húznak a helyére, rendbe teszik a szegélyeket és még egy aszfaltréteg kerül az útra. A felújítás közben időnként lezárják majd a félpályát, parkolni tilos lesz és az autósok csak 30-cal mehetnek majd. A munkák várhatóan jövő hét csütörtökig tartanak.

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a felújítások első ütemének a Gilice tér csak az első állomása. Megújul majd – egyebek mellett – a Mester utca, a Népszínház utca, az Alkotmány és a Hegyalja út, valamint a Németvölgyi és Stefánia út egy-egy szakasza is.
A szakemberek úgy ütemeztek, hogy mindig csak a város csak egy-egy részén tartsanak a munkák és lehetőleg rövid időre kelljen emiatt korlátozni a forgalmat. A legtöbb helyen sávszűkületre és szakaszos sávlezárásra kell számítani, teljes útlezárás csak a kis forgalmú utakon lesz. A munkák idején az adott szakaszokon parkolási tilalom és sebességkorlátozás lép érvénybe. A munkások a régi burkolatok cseréje mellett a szegélyeket és a buszmegállókat is újjáépítik. Több olyan útszakasz is lesz, ahol egy hét alatt végeznek majd.

A felújítások második üteme szeptemberben kezdődik, itt azonban még nincs meg a pontos ütemezési terv. Várhatóan ősztől fognak majd dolgozni a Felső Zöldmáli, a Farkastorki, a Hengermalom és a Törökbálinti úton.

A Fővárosi Önkormányzat 2005-ben indította meg útfelújítási programját, ennek eredményeként az elmúlt három évben 400 kilométer út újult meg, ez a fővárosi kezelésű utak 40 százaléka. A program részeként a következő három évben a főváros további 300 kilométernyi útszakaszt újít fel.
Idén 58 útszakaszról van szó, amely összesen 35,5 kilométer. Ez összesen 3,9 milliárd forintba kerül, amiből 2,3 milliárdot finanszíroz a főváros. Közben már zajlik a budai főgyűjtőcsatorna és a metró építése, tart a Szabadsághíd felújítása és az M0-ás körgyűrű megvalósítása, valamint hamarosan elkezdődik a Margit híd rekonstrukciója – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.