Kezdődik a Zsidó Nyári Fesztivál

Tizedik alkalommal rendezik meg Budapesten a Zsidó Nyári Fesztivált. Augusztus 25-e és szeptember 9-e között Izrael legnépszerűbb énekese Shlomo Artzi és a világhírű hegedűs-és brácsaművész Pinchas Zukerman is fellép – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Vadas Vera fesztiváligazgató. A 10. Zsidó Nyári Fesztiválon a két hét alatt 13 budapesti helyszínen csaknem hatvan programmal várják a szervezők a közönséget. A rendezvényen nemcsak a programok száma nőtt duplájára az előző évekhez képest, hanem új helyszínek is csatlakoztak a rendezvényhez.

A SYMA Sport-és Rendezvényközpontban augusztus 26-án este a fesztivál vendége lesz Izrael legnépszerűbb énekese, Shlomo Artzi, aki még soha nem járt Magyarországon.
Augusztus 27-én először lép fel a Zsidó Nyári Fesztiválon a 100-tagú Cigányzenekar Szentpéteri Csillával. Az estet a Dohány utcai zsinagógában tartják. A fesztiválon fellép még – többek között – a Budapest Klezmer Band a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band-del közösen és a világhírű hegedű-és brácsaművész, Pinchas Zukerman és kamarazenekara is.
A rendezvénysorozat legnépszerűbb programja minden évben a nemzetközi kántorkoncert. Idén a fesztivál sztárvendége a világ elsőszámú kántora, Itzhak Meir Helfgot, aki augusztus 29-én lép fel a Dohány utcai zsinagógában.

A fesztiválon sajtófotó-kiállítás, színházi előadások, az Örökmozgó Filmmúzeumban pedig izraeli filmek várják a közönséget augusztus 25-e és szeptember 29-e között. A részletes programja a www.zsidonyarifesztival.hu oldalon olvasható.

A 10. Zsidó Nyári Fesztiválhoz vidéki városok is csatlakoztak ebben az évben is. Kiskunhalason augusztus 26-án, Veszprémben augusztus 28-án, Vácott szeptember 2-án ünneplik a zsidó kultúrát.