Kezdődik a Szabadság híd felújítása – este 8-tól lezárás

Szombat este 8 órától vasárnap hajnali 4 óráig teljesen lezárják Budapesten a Szabadság hidat. Az érintett villamosok, illetve pótlóbuszok késő estig Budán sűrűbben közlekednek, a Dunán pedig az Erzsébet hídon viszik át az utasokat. Vasárnap is lesz éjjel lezárás.

A Szabadság hídon úgynevezett statikus próbaterhelési vizsgálat lesz szombat este 8 és vasárnap hajnali 4 óra között. Megrakott nehézgépjárművek állnak a hídra, miközben a szakemberek azt vizsgálják, hogyan reagál a hídszerkezet. Este a 49-es villamos sem mehet át a hídon. Budán a 19-es villamosok sűrűbben járnak majd, a 18-47-es villamospótló buszok pedig az Erzsébet hídon át viszik az utasokat.

Vasárnap éjféltől hétfő hajnali 4 óráig dinamikus próbaterhelést végeznek. Ekkor nehézjárművek haladnak majd a Szabadság hídon, miközben mérik ennek hatásait. A közlekedésben akkor is az előző napi korlátozások lesznek érvényesek.

A Szabadság hidat felújítás és a Fővám téri metróállomás építése miatt nyártól teljesen lezárják a forgalom elől. Májustól augusztusig a korrózióvédelmi munkákat végzik el. Emiatt akkor lezárják a déli járdát a gyalogosok elől, és egy állványzatot építenek. Ez mindössze 20 centimétert vesz majd el az autósok sávjából, így nem zavarja majd a forgalmat.

Augusztus 21-étől – amikor már csak gyalog lehet átkelni a hídon – 2008 őszéig megerősítik a híd acélszerkezetét, a vasbetonpályákat, kijavítják a pilléreket és a hídfőket. Elkészül a teljes műemléki és közmű-rekonstrukció. Végül új díszkivilágítást kap a Szabadság híd, amelyen 2008 végétől ismét járhatnak majd az autósok és a villamosok is.

A teljes beruházás csaknem 5,2 milliárd forintba kerül.