Kezdődik a Kisna-völgyi Búcsú Somogyvámoson

Tízezer vendéget várnak a somogyvámosi Krisna-völgybe, ahol péntektől vasárnapig tartják a hagyományos Búcsút. Az érdeklődők a többi között megismerhetik az ökogazdálkodást, kisvasúttal bejárhatják a völgyet, sőt még két valódi, tradicionális indiai esküvői szertartáson is részt vehetnek.

A somogyvámosi Krisna-völgyben 13. alkalommal rendezik meg a nagyszabású nyári Búcsút. Mivel a település idén csatlakozott a Nemzetközi Ökofalu Hálózathoz, ebben az évben elsősorban a természetközeli gazdálkodást szeretnék bemutatni a közönségnek. Ebben szakemberek segítenek, akik előadásokat is tartanak például a gyógymézekről, a tehenészetről és a fenntartható fejlődésről. Emellett egy kézműves falut is kialakítottak, ahol a hagyományos mesterségek képviselői tartanak bemutatókat – mondta a Független Hírügynökségnek Höger-Siku Andrea programkoordinátor.

Az idei Krisna-völgyi Búcsú egyik legizgalmasabb része feltehetően idén is a két esküvő lesz. Szombaton és vasárnap déltől a nagyszínpadon két valódi pár kel egybe hagyományos, indiai szertartáson a nézők jelenlétében. A védikus írások szerint minél több ember adja áldását és jókívánságait a házassághoz, annál nagyobb lelki töltéssel kezdhetik el a közös életüket. A szombati szertartás azért is különleges, mert India nagykövete, Ranjit Rae mond üdvözlőbeszédet – tette hozzá.

Azok a vendégek, akik korábban még nem jártak Somogyvámoson, kisvasúttal járhatják be a völgyet, és idegenvezetőkkel nézhetik meg a főtéren álló indiai templomot is. Különleges látványosságot ígér az úgynevezett Valóságsátor, ahol bemutatják a Krisna-hívők mindennapjait, ruháit, szokásait és ételeit. Emellett mindhárom napon számtalan családi és gyerekprogram, arc- és henna testfestés, koncertek, tánc- és harcművészeti bemutatók, kirakodóvásár, valamint vegetáriánus ételkóstolók is várják a közönséget.

A Balatontól 30 kilométerre fekvő somogyvámosi Krisna-völgy idén 15 éves. A korábbi években már csaknem 230 ezren vettek részt a Búcsú programjain.