Kezdődik a baromfidrágulás

Jövő héten átlagosan 7 százalékkal drágul a baromfihús, ám éves szinten ez akár a 25 százalékot is meghaladhatja. Az áremelést elsősorban a takarmánynövények drágulása okozza, az idei aszály miatt ugyanis a tavalyi kukorica- és búzatermésnek csak a fele várható. A Baromfi Termék Tanács az ÁFA csökkentését várja a kormánytól.

Augusztus 21-én 6-8 százalékkal emelik a termelők a baromfihús árát – mondta a Baromfi Termék Tanács elnöke a Független Hírügynökségnek. Erdélyi István hozzátette: szeptember végén újabb drágulás várható, így éves szinten akár 25-30 százalékkal is többet fizethetünk a baromfitermékekért.

A baromfik árát elsősorban a takarmánynövények árának emelkedése növeli. Az idei aszály miatt ugyanis mind a kukorica, mind a búza kétszer annyiba kerül, mint egy évvel korábban. A Baromfi Termék Tanács azt szeretné, ha a kormány támogatná a hazai állattenyésztőket. Erdélyi István szerint a két hét múlva esedékes 1,2 millió tonnás kukoricatenderen a takarmánynövénynek Magyarországon kellene maradnia. Ha ez nem megoldható, akkor az államnak olcsóbban, vagyis veszteséggel kellene átadnia a terményt az integrátoroknak és a termelőknek, hogy ne nyerészkedhessenek a kereskedők.

A másik javaslat szerint az államnak a jelenlegi 20-ról 5 százalékra kellene csökkentenie az elsődleges feldolgozású, például vágott- és fagyasztott hústermékek ÁFÁ-ját. Ez nemcsak az árat csökkentené, de a feketegazdaság is visszaszorulna – mondta el Erdélyi István.