Helyi közélet

2010.08.04. 07:46

Nézőpont: A portás legalább maradhat?

<p><em>Nagytakarítást tartanak a Köztársasági Elnöki Hivatalban, a hírek szerint a dolgozók több mint kilencven százalékát lecseréli az új államfő. Az nagyjából természetes, hogy a bizalmi beosztásokba saját embereit nevezi ki egy új vezető, de nyilván dolgoztak ott kevésbé fontos pozícióban lévők is...</em>&#160;<b>Szendrei Péter jegyzete</b></p>

Nagytakarítást tartanak a Köztársasági Elnöki Hivatalban, a hírek szerint a dolgozók több mint kilencven százalékát lecseréli az új államfő. Az nagyjából természetes, hogy a bizalmi beosztásokba saját embereit nevezi ki egy új vezető, de nyilván dolgoztak ott kevésbé fontos pozícióban lévők is, titkárnők, akik gyorsvonati sebességgel gépelnek, irattárosok, akik ától cettig – sőt, visszafelé is – ismerik az ábécét, akiket az új köztársasági elnök épp olyan jól tudna használni mint a régi.

Tudom, szemléletváltásra van szükség, Orbán Viktor is megmondta; márpedig – ezt is tőle tudjuk – nem lehet személetet váltani a régi arcokkal. Sántít egy kicsit ez a dolog, hiszen a szakmai munka pártfüggetlen, legalábbis így kellene hogy legyen. Egy normálisan működő országban a rendőr dolga a bűnöző elfogása, a tanáré a gyerekek oktatása, az orvosé a gyógyítás – mégpedig pártpreferenciáktól függetlenül.

Gondolom, a közigazgatásban – beleértve a legfelső szinteket is – igaz ez, nem hiszem, hogy a KEH elcsapott munkatársai között csak olyan volt, aki az elmúlt nyolc évben „pártvonalon”, szoci hátszéllel kapott munkát. Ha tévedek, és nem így van, az már önmagában is szégyen, legalább akkora, mint a mostani tisztogatás.

Arra egyébként nem ártana vigyáznia az új köztársasági elnöknek, hogy maradjon valaki hivatalban, aki tudja, merre van a mosdó, és hogy hol kell lekapcsolni a villanyt távozás után, mert hát ugye egyetlen uborkafa se nyúlik az égig – mint ahogy minden mandátum lejár egyszer...

Szendrei Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában