Kezdõdik az érettségi – RTL Híradó

93 ezer középiskolás ballagott el az elmúlt napokban. Érettségizni viszont már csaknem 140 ezren fognak, vagyis csaknem 50 ezren elõrehozott vagy ismétlõ vizsgát tesznek. Hétfõn reggel nyolckor kezdõdik a magyar érettségi. Az oktatási hivatal nem tud arról, hogy bárki is kiszivárogtatta volna elõre a kérdéseket – számolt be az RTL Híradó vasárnap este.

A tavalyihoz hasonlóan az iskolák most is kora reggel vehetik át a kérdéssort a jegyzõktõl. A tételek helyett csak a mintát mutathatta meg az RTL Híradónak Bakonyi László, az Oktatási Hivatal vezetõje. A nyomdában és a szállításkor õrök védték, a jegyzõnél pedig elzárták a csomagokat. A tételeket így csak az érettségi elõtt fél órával láthatja bárki is, amikor kibontják az iskolában.

Bakonyi László szerint ha valaki korábban kinyitná a csomagot, az biztosan látszana. Az is látszik, ha ollóval vágják fel, de az is nyomot hagy, ha a tetején nyitják ki. Ha valaki ilyet tapasztal, azt jelenteni kell – mondta az Oktatási Hivatal vezetõje.

A tavalyinál 10 százalékkal többen választották most az emeltszintû érettségit. Ennek az lehet az oka, hogy egyre több egyetem követeli meg a felvételizõtõl, hogy legalább egy tárgyból emeltszintû vizsgája legyen. Az érettségi vizsga összesen 1 milliárd 350 millió forintba kerül.