Kézbesítők: részleges sztrájk Miskolcon is

Miskolc – Sztrájkolnak a postások, akik alapfeladataikat ellátják, de sorsjegyeket és biztosításokat nem árulnak. Egyikük elektronikus levelet küldött szerkesztőségünkbe.

„Már 11 éve postai kézbesítő vagyok. Évek óta elvárják tőlem és kollégáimtól a munkahelyemen, hogy az ügyfeleimnek sorsjegyet, biztosításokat is eladjak. Ez persze nem tartozik a hagyományos postai kézbesítési feladatok közé, mégis kiemelt elvárás a postásokkal szemben. Mi a kollégáimmal nem szeretnénk biztosítással, sorsjegyekkel, egyéb pénzügyi termékekkel kufárkodni, ezért országos szinten részleges sztrájkba fogtunk. Az értékesítési sztrájkot azért kezdtük, mert a tervszámokat nem teljesítő kollégákkal szemben mindennapos a fenyegetés, a szégyentábla és a különböző szankciók alkalmazása. Ügyfeleink évek óta ismernek bennünket, mi is őket. Ne kelljen már rábeszélnünk őket olyan dolgokra, amelynek az előnyéről mi sem vagyunk meggyőződve, a termékeknek nem vagyunk szakemberei.”

Pert nyertek

Megkerestük Tusz Ferencet, a Kézbesítők Szakszervezetének elnökét, aki ezt mondta: „A Posta százhatvanhat sztrájkolóról beszél, szerintünk több ezren folytatnak részleges sztrájkot. Hangsúlyozom, hogy alapfeladatainkat ellátjuk, kézbesítjük a leveleket, a csekkeket, a csomagokat, de értékesítést nem végzünk.
Ügyfeleink tehát szinte nem vesznek észre semmit. Ha igen, legfeljebb annyit, hogy nem mondjuk nekik: vegyenek sorsjegyet, kössenek biztosítást. A kézbesítők 2006-ban pert indítottak a Magyar Posta ellen, mert egyéb tevékenységet kényszerítettek rájuk. A Fővárosi Bíróság 2007-ben keresetüknek jogerősen helyt adott, a munkáltató azonban nem változtatott elvárásain. Az idén a kézbesítők újra pereltek. Néhány napja kaptuk kézhez a munkaügyi bíróság első fokú ítéletét, amelyben a felperesnek adtak igazat.”