Kevéssel, de csökkent a kiskereskedelmi forgalom februárban

Az élelmiszer-kiskereskedelem forgalma februárban 0,1 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé pedig 0,2 százalékkal maradt el az egy hónappal korábbitól az országban – tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A legjelentősebb a visszaesés a gépkocsi és az alkatrész-eladásoknál, amelyek 10,7 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. Benzinből viszont 6,4 százalékkal több fogyott, mint tavaly februárban.

A KSH adatai szerint megtört az élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának növekedése, a februári értékesítés 0,2 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának szintjétől. Jelentősen, 10,7 százalékkal kevesebb fogyott februárban az autókból és a járműalkatrészekből, mint egy évvel korábban, az üzemanyag-kiskereskedelem forgalma viszont 6,4 százalékkal nőtt.

Nőtt a gyógyszerek, gyógyászati termékek és illatszerek forgalma is, és az átlagot meghaladóan emelkedtek az eladások a bútor-, a háztartásicikk- és az építőanyag-üzletekben. A textil-, a ruházati és a cipőboltok forgalma szintén kedvezően alakult.
Kevesebbet tudtak viszont eladni a csomagküldő-hálózatok, az iparcikk jellegű vegyesboltok, illetve a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikküzletek.

A kiskereskedelmi üzletek forgalma februárban megközelítette a 399 milliárd forintot. Az eladások 51,5 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 17,7 százalékát a bútor-, háztartásicikk-, és építőanyag-, 10,7 százalékát a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolították, a többi szakágazat részesedése 20,1 százalék volt.