BOON - Sport - DVTK

2008.05.23. 23:05

Országos nyilatkozatháború lesz a fociban?

<p>Az egész országra kiterjedhet az eddig csak Diósgyőrben és Nyíregyházán dúló nyilatkozatháború.</p>

Érdekes információkkal szolgál a Magyar Közlöny 76., május 20-án megjelent száma. A 1031/2008. (V. 20) kormányhatározat alapján a kormány egyedi állami kezességet vállal az Advertum Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság által felvételre kerülő, legfeljebb 15 év futamidejű, 5,2 milliárd forint hitel tőkeösszegének visszafizetésére. A kormány kezessége vonatkozik a felvételre kerülő hitelösszegből arra a 3,1 milliárd forintra, amelyből a Profi Liga Kft-nek (az állami kezességvállalás mellett kibocsátott, hivatásos labdarúgásfejlesztési kötvény névértékének visszafizetéséből eredő) a Magyar Állammal szemben fennálló tartozását kell rendeznie. A Magyar Fejlesztési Bank által jegyzett, a Profi Liga Kft által 2001-ben kibocsájtott kötvények célja az volt, hogy a profi fociklubok mérsékeljék tőkehiányukat. A hitelösszegből 2,1 milliárdot egy országos médiarendszer kiépítésére és működtetésére fordítanak, (értesüléseink szerint rádióhálózatról van szó) az ennek működtetéséből származó éves nettó árbevétel legalább 20 százalékát a hitel futamideje alatt labdarúgó utánpótlás-nevelési programokra kell fordítani.

Az Advertumról az elmúlt hetekben is olvashattunk az országos és helyi sajtóban. Híre ment a Nyiregyházi Főiskolával kötött a nemrég felújított B épület használatára vontakozó szerződések körüli háborúnak, amely végül is azzal zárult, hogy bár perekkel, feljelentésekkel, és sajtón belüli támadásokkal tarkított a történet, de az Advertum végül meglehetősen kedvező feltételekkel bérli a főiskolától a milliárdokba kerülő komplexumot. Az is meglehetős sajtóvisszhangot keltett, hogy egy szerződéssel a nyíregyházi és miskolci helyi labdarúgócsapatok meccseiről a sajtó Advertum által konkurensnek minősített részét kitiltották, - beleértve az MTI-t, a nemzeti médiaügynökséget - megtiltva a játékosoknak és az edzőknek a nyilatkozatokat is. A fentebb olvasható üzletkötésről és hitelkonstrukcióról kiadott MTI anyagból kiderül az is, hogy a ligától marketing és médiajogok átvétele, a Nyíregyházán már bevált modell lenne a recept. Az MTI épp emiatt tudatta a partner médiákkal a hó elején: "mivel a kommunikációs jogok tulajdonosa akadályozza az MTI-t munkavégzésében, ezért nem áll módunkban részletes tudósítást és fotókat közölni a Nyíregyháza labdarúgócsapatának hazai mérkőzéseiről".

Megemlítik az állami kezességvállalást taglaló MTI közleményben hogy az Advertum jelenleg is rendelkezik a Diósgyőr focicsapatának marketing és médiajogaival is. Megkérdeztük erről a DVTK NB I-es labdarúgócsapatát működtető DFC Kft. ügyvezető igazgatóját is:

– Nem – válaszolta ki Dlusztus Imre, a DFC Kft. ügyvezetője, aki csupán annyit volt hajlandó még mondani ezzel kapcsolatban: – Az Advertum Kft. az ilyen jellegű jogaink egy bizonyos részével rendelkezett. De a hangsúly a múlt időn van.

Nem foci, de pénz

Nem szorosan a focihoz tartozik, de pénzről van szó így a teljes képhez hozzájárul: az is napvilágot látott a sajtóban, hogy az Advertum érdekeltségi körébe tartozó Gold FM Rádiót a három megyében (Borsod, Hajdú, Szabolcs) felgyülemlett műsorsugárzási díjtartozásai miatt az ORTT február 13-ai jogerős határozata 83 milliós befizetésre kötelezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!