Kevesen mondanak véleményt a Tubesre tervezett lokátorról

Délután egy óráig a szavazásra jogosultak mindössze 15 százaléka ment el szavazni Pécsett arról, hogy szeretné-e, ha a Tubes-hegyen épülne meg a NATO lokátor. 127 ezer ember mondhat véleményt, ebből a kora délutáni órákig valamivel több mint 19 ezren járultak az urnákhoz.

A kérdés lényege: egyetért-e ön azzal, hogy Pécs közigazgatási határait úgy módosítsák, hogy ott ne épülhessen katonai radar? A referendum ügydöntő, vagyis annak eredménye kötelezi az önkormányzatot, de a város polgármestere azt ígérte, hogy a népszavazás eredményét akkor is tiszteletben tartja, ha az alacsony részvétel miatt az nem lenne érvényes. A népszavazás egyébként akkor érvényes, ha választópolgárok több mint fele részt vesz, eredményes pedig akkor, ha a szavazók több mint fele azonos választ ad.

Ha a népszavazás érvényes lesz, és a szavazók elutasítják a radart, akkor a pécsi közgyűlésnek módosítania kell a város rendezési tervét, hogy ne épülhessen a lokátor a Tubesre.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005. novemberében jelentette be, hogy a kormány a Pécs melletti Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg a Zengőre tervezett radart.