Kevesen jelentkeznek katonának

Országszerte kevesebben jelentkeznek szerződéses katonának. Egyelőre nem tudni miért lett népszerűtlen ez a pálya. Amíg a toborzó irodák korábban a sok jelentkezőnek már nem tudtak helyet adni az alakulatoknál, addig mára nincs elég önkéntes a haderőreform miatt megemelt szerződéses helyek betöltésére. Országszerte csaknem 1200 szerződéses helyet kellene legkésőbb év végéig feltöltenie a toborzó irodáknak, hogy a nemzetközi vállalásoknak megfeleljen a Magyar Honvédség. A NATO norfolki transzformációs parancsnokságának törzsfőnöke a közelmúltban példaértékűnek nevezte a magyar haderő-átalakítást, különösen annak gyorsaságát.

A Magyar Honvédség idén 1200 embert venne fel – főként lövészeket, gépkocsi- és harcjárművezetőket, illetve műszakiakat. Két éve hosszú sorok álltak a toborzó irodák előtt, ma már alig találni olyan fiatalt, akinek vonzó lenne a katonai pálya, és a jelentkezők többsége még alkalmatlan is.

Mészáros Antal, toborzó iroda vezető, a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy minden 100 jelentkezőből alig 35-40 százalék alkalmas.

Hódmezővásárhelyen 465 szerződéses helyből alig hatvanat tudtak március elseje óta betölteni, folyamatosan keresik a jelentkezőket. A laktanyában azért bíznak abban, hogy év végéig valahogy feltöltik a létszámot, mert a nemzetközi katonai vállalásokhoz ez feltétlenül szükséges.