Kevesebbet költött magára a kormány az év elején

Az idei év első negyedévében az államháztartás hiánya a tervezett 786,2 milliárd forint helyett 762,4 milliárd forint lett – számolt be a legfrissebb adatokról szerdai sajtótájékoztatójánTátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

A javuló tendenciát mutatja az is, hogy áprilisban az államháztartás várhatóan egyesúlyban lesz, sőt, körülbelül 9 milliárd forintnyi többletet vár a PM. Az államtitkár magyarázatképpen elmondta, hogy az első negyedévi áfabefizetések megdobják a költségvetés bevételeit, a kiadások között pedig már nem jelentkeznek az első negyedévben szokásos egyszeri tételek, például nyugdíjemelés, 13. havi fizetések.

Tátrai Mikós cáfolta azokat a gazdaságkutatói számításokat, amelyek szerint, a kormányzati szektorra jelentősen, több száz milliárd forinttal többet költöttek volna a költségvetésből, az év első három hónapjában. Az államtitkár szerint éppen fordítva, reálértéken a bruttó hazai termék 1%-val, 230 milliárd forinttal kevesebbet fordítottak a költségvetésből.

Szerdai ülésén a kormány 7 %-ra felfelé módosította a 2007-re várt inflációt. Független elemzők, de még a Magyar Nemzeti Bank is ennél magasabb 7,5 % körüli áremelkedési ütemet valószínűsít erre az esztendőre. A Független Hírügynökség kérdésére Kovács Álmos a PM szakállamtitkára elmondta, hogy számításaik szerint nem lesz magasabb a drágulás mértéke, mint a most közzé tett 7 %, de ha a gazdasági folyamatok mégis mást mutatnak, akkor a PM kész ismételten változtatni előrejelsztésén.