Kevesebbet kap idén a DAB

Debrecen – Új tudományos akadémiai bizottság alakul Kolozsváron: a helyi bizottság örül az első határon túli csoportnak, hisz hagyományosan jó kapcsolatokat ápol a külhoni magyar értelmiséggel. DAB-kituntetesek [.pdf – 45KB]

Kutatóink sokszor nagyon kevés fizetésért űzik hivatásuk: egy munkabizottságnak ötezer forintot tudtunk adni egy évre. Itt az emberek nem a pénzért dolgoznak elsősorban, hanem a tudomány szeretetéért, ezt a kormány tagjai is észrevehetik – jegyezte meg Lipták András, a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottságának (DAB) elnöke ezévi közgyűlésükön.

E tisztán tudományért való intézményben szűk esztendőnek ígérkezik 2007: 2,5 millió forinttal kell csökkenteni a költségeket. – Megpróbáljuk kigazdálkodni: igaz, nem lesz pénz beruházásra, intézetrenoválásra, a gépkocsi-használatot is megpróbáljuk pályázati pénzből fizetni. Szomorú ez, de a tudományos kutatások és kapcsolatok nem érzékelhetik a pénzhiányt, ráadásul nem kívánjuk terhelni a város vagy a megye költségvetését sem – mondta.

Örömhír ellenben, hogy nem csökkentik – az egy-egy tudományterületet gondozó – munkabizottságok számát. A másik öröm, hogy Kolozsváron megalakul az első határontúli magyar akadémiai bizottság, a KAB. – A határ szimbolikussá válásával sokkal könnyebbé válik a kapcsolattartás. Szeretnénk elérni, hogy ne hagyják el Románia területét az erdélyi magyarok. Fontos ott tartani a magyar értelmiséget, hogy legyenek helyben magyar oktatók, kutatók, egészségügyi szakemberek – fűzte hozzá az elnök.

Végül kérte idősebb kollegáit – akik nem járatosak az internet világában –, hogy vigyék föl a DAB weblapjára tudományos közleményeiket, eredményeiket, mert a tavaszi hecckampány – miszerint miért kell annyi pénz az intézménynek –, ezek hiányára alapozódott. Ám a fiatalabb kutatók is elmaradnak egyben-másban: kevés a köztestületi tag a területi bizottságban. Az ok: sok PHD-s hallgató nem jelenetkezik be. – Érdemes pedig: nem kell hozzá különösebb tudományos teljesítmény. A nagydoktorinak pedig feltétele a tagság – hangsúlyozta az elnök.

P. É.