Kevesebben jelentkeztek idén a felsőoktatásba

Ismét csökkent az egyetemre és főiskolára jelentkezők száma. Míg tavaly még 132 ezren, idén már csak 108 ezren próbálnak bejutni a felsőoktatásba. A kormány szándékainak megfelelően kevesebben jelentkeztek az idén agrár, bölcsész, jogi és pedagógusképzésre, viszont nőtt az informatikai, műszaki és természettudományos terület iránt érdeklődők száma.

Mivel az idei évtől kezdve a felvételi lapon már három iskolát is be lehetett jelölni, a jelentkezések száma összesen öt százalékkal, 400 ezerre nőtt. Ez azt jelenti, hogy egy diák átlagosan négy helyet jelölt be. Az 56 ezer államilag finanszírozott helyre több mint 84 ezren pályáztak, ami a szakok többségénél jelentős versenyhelyzetet jelent – olvasható az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) közleményében.

Az államilag támogatott nappali alapképzésben továbbra is nagy a túljelentkezés a művészeti és a sporttudományos területeken, és még mindig két-háromszoros a túljelentkezés a bölcsész, a gazdaságtudományi, az orvosi és a társadalomtudományi képzésben. Aki államilag támogatott esti vagy levelezős tagozatra jelentkezett, átlagosan két-háromszoros túljelentkezéssel számolhat – fogalmaz a közlemény.

Idén először 20 mesterszakot is meghirdettek, agrár, bölcsész, informatikai, műszaki, nemzetvédelmi és katonai szakon. Ezekre körülbelül ezren jelentkeztek. Ahol nem indult mesterképzés, ott egyetemi szintű kiegészítő képzést hirdettek meg – ezekre csaknem hatezer jelentkezés futott be.

Jelentősen nőtt a felsőfokú szakképzésekre beadott jelentkezések száma is: 2007-ben 30 százalékkal több, összesen 22 ezer diák szeretett volna a munkaerőpiac igényeinek megfelelő végzettséget szerezni.

A felvételi időszak július 25-én ér véget. Ekkor derülnek ki a ponthatárok, amelynek alapján eldől, hogy kit hova vettek fel. Aki elfelejtett csatolni valamilyen dokumentumot, július 11-ig még pótolhatja.