Kevesebben, de még mindig sokan

Országosan, regionálisan és megyei szinten is csökkent a munkanélküliség, de még így is több mint 300 ezren keresnek munkát. Ennek ellenére hónapról hónapra gondot jelent az üres álláshelyek betöltése.

3 millió 906 ezer a foglalkoztatottk száma hazánkban, több mint 20 ezerrel magasabb, mint tavaly ilyenkor volt. Ezzel párhuzamosan 7 ezerrel csökkent a regisztrált munkanélüliek száma, jelenleg 316 ezren szerepelnek az országos regiszterben – sorolta Gúr Nándor, az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Tanács soros elnöke a tanács szerdai ülését megelőzően. Hozzátette: a régióban, illetve megyénkben is hasonló tendencia tapasztalható.

Képzések és támogatások

Mindez köszönhető többek között annak is, hogy a régióban jelentős pénzügyi forrás, közel 7,4 milliárd forint áll rendelkezésre a regionális decentralizált foglalkoztatási alapból a munkanélküliség csökkentésére. A legjelentősebb összeggel, több mint 2,5 milliárd forinttal a munkaerőpiacról tartósan kiszorult álláskeresők átmeneti foglakoztatását elősegítő közhasznú foglalkoztatást támogatják, amit a képzések és átképzések támogatása, valamint az új típusú bér- és járuléktámogatás követ. A különböző programok és támogatások révén május végéig közel 18 ezer álláskeresőnek sikerült átmeneti vagy hosszabb távú munkalehetőséget biztosítani, illetve elősegíteni munkahelyük megtartását.

Betöltetlen álláshelyek

Mint azt Szabó József, a regionális munkaügyi központ főigazgatója megjegyezte, havonta átlagosan 3700 munkahelyet tudnak felajánlani a régióban az állást keresőknek, de egyre inkább azt tapasztalják, hogy óriási problémát jelent a mobilitás hiánya. Azaz a jelentős mértékű munkanélküliség ellenére sem tudják betölteni az üres álláshelyeket, mert a munkát keresők többsége nem hajlandó költözni, vagy ingázni.