Kevesebbek gondja lett a megélhetés

Akt.:
Kevesebben használják fel a megtakarításaikat a megélhetésükre egy most közölt felmérés szerint
Kevesebben használják fel a megtakarításaikat a megélhetésükre egy most közölt felmérés szerint - © Fotó: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Pénziránytű Alapítvány: egyértelmű javulást mutat a lakosság anyagi helyzete.

2010 óta 34 százalékról 20 százalékra csökkent azoknak az aránya, akiknek az elmúlt egy évben nem mindig fedezte a jövedelme a megélhetési költségeit – közölte a Pénziránytű Alapítvány.

Háztartási költségvetés

Kitértek arra: az alapítvány megbízásából, az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) által kidolgozott módszertan szerint, a GfK 1000 fős reprezentatív kutatást végzett el, amelyben a magyar lakosság pénzügyi tájékozottságát és pénzügyi kultúráját mérték.

A felmérés szerint a vizsgált időszakban egyre kevesebben csökkentették a kiadásaikat, illetve használták fel megtakarításaikat a napi kiadások fedezésére.

A kutatás szerint folyamatosan csökken azoknak az aránya, akik háztartási költségvetést készítenek. Az idén ez csupán a felmérésben résztvevők ötödére (21 százalék) volt jellemző, míg nyolc évvel ezelőtt minden harmadik válaszoló (32 százalék) tervezte meg bevételeit és kiadásait.

A háztartási költségvetést készítők száma együtt mozog azokéval, akik az elmúlt egy évben úgy látták, hogy jövedelmük nem fedezi a kiadásaikat.

A pozitív tendencia a kutatás megállapítása szerint a megélhetési nehézségek enyhülésével van összefüggésben, amelynek hátterében a kedvezőbb munkanélküliségi, gazdasági növekedési és inflációs adatok, valamint a pozitív jövőkép térnyerése áll.

Közölték: tevékenységének eredményessége érdekében az alapítvány rendszeresen méri a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának helyzetét. A 2010-ben, 2015-ben, majd ebben az évben megismételt felmérés nyomon követhetővé teszi a változásokat, nemcsak a lakosság pénzügyi tudatosságának, hanem anyagi helyzetük megítélésének terén is.

MTI