Kevesebb új autó, csökkenő utasszám a helyközi tömegközlekedésben

Az első félév végére a magyarországi személygépkocsi-állomány lényegében elérte a 3 milliót (több, mint 2,99 millió darab), a személykocsik átlagéletkora 10,3 év. A forgalomba helyezett új autók száma elég drasztikusan, 10 ezer darabbal zuhant 97 ezer darabra, ami egyértelműen a megszorító csomag miatt romló anyagi helyzetre vezethető vissza. Az új kocsik rangsorát változatlanul a Suzuki vezeti az Opel és a Ford előtt. Ez derül ki egyebek közt a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójából.

Az idei első fél évben – a tavalyival összehasonlítva – öt százalékkal kevesebb utas vette igénybe a helyközi tömegközlekedési eszközöket, a megtett összes út hossza viszont növekedett, de a belföldi utaskilométer-mennyiség is visszaesett 5 százalékkal, a nemzetközi útvonalakon viszont 14 százalékkal emelkedett.

Az utaskilométerben mért teljesítményből az autóbuszos szállítás részesedése a legnagyobb, 38 százalék, a második a repülőgépeké, 33 százalék, a vasút része 29 százalék.

A helyi személyszállításban egyaránt 5 százalékkal esett az utasok száma és az összes megtett utaskilométer mennyisége.

Ferihegy utasforgalma kis mértékben, 2 százalékkal 3,9 millió főre növekedett 2006 első fél évéhez képest. A légiforgalomban a Németország, Nagy-Britannia, Olaszország, Franciaország és Hollandia felé irányuló repülések vezetik a rangsort.