Kevesebb támogatás = kevesebb pályázó?

Tavaly 1 nap alatt kimerült az energetikai célú pályázatok forrása, de idén tovább kitarthat, részben azért, mert a tavalyihoz képest kisebb a támogatás – vélekednek a gazdasági tárcánál.

Tavaly 1,2 milliárd forint volt, idén 2,4 milliárd az energiatakarékossági beruházásokat támogató teljes állami keretösszeg. A kiírás a múlt hónapban megjelent, de a pályázatokat csak e hét keddtől lehet benyújtani, kizárólag postai úton. A támogatás mértéke a beruházási költség legfeljebb 15 százaléka, de lakásonként legfeljebb 265 ezer forint. A gazdasági tárca a kisebb támogatottság miatt is úgy gondolja (tavaly egyharmad volt a támogatási intenzitás), nem merül ki a forrás egyetlen nap alatt, mint tavaly.
– Az elmúlt évben egy nap alatt érkezett be 3500 pályázat, ami valóban kimerítette az akkori keretet. Ki gondolt volna erre?, hiszen korábban 9 hónap alatt érkezett be ennyi pályázat. A jelenlegi forrás duplája a tavalyinak és kisebb a támogatási intenzitás is, ezért optimista számítások szerint mintegy 1-2 hónapig nyitva maradhat a pályázat. De természetesen arra ösztönzök mindenkit, aki szeretne pályázni, hogy azt minél hamarabb tegye meg – számolt be kérdésünkre dr. Szerdahelyi György, a gazdasági tárca szakmai tanácsadója. Megtudtuk, a keretösszegből mintegy 17-18 ezer lakás felújítása valósulhat meg (átlagosan 130-150 ezer forintos pályázati támogatottsággal számolva).

Sok munka, kevés pénz?

Ezért a pénzért a pályázónak jócskán meg kell dolgozni – vetettük fel a tanácsadónak a lapunkhoz érkezett visszajelzések alapján, valamint a szaktárca által indított fórumon látott hozzászólásokra támaszkodva. A pályázónak azzal kell kezdenie, hogy áttanulmányozza a 60 oldalas pályázati kiírást, majd beszerzi az összes hivatalos papírt dokumentumokat tölt ki, szakemberekkel konzultál, véleményt szerez be… Vajon mindez megéri az elnyerhető támogatási összeget? – kérdeztük a szakértőtől. Mint jelezte, ezt nem az ő tiszte megállapítani, de azt tény: sok levelet kapnak olyanoktól, akik agyonbürokratizáltnak nevezik a pályázatot.
– Ezt másképpen látjuk. Öt pályázati adatlap kitöltése, valamint az, hogy el kell olvasni 60 oldalt ha pályázni akar, illetve néhány hivatalos papír beszerzése nem hiszem, hogy nagy ár. Ingyen nem osztanak pénzt sehol – szögezte le.