Kevesebb szja-t és tb-terhet ígér a kormány

A tervek szerint 2010-ig minden évben emelik a személyi jövedelemadó alsó sávhatárát. A folyamat végén, tehát öt év múlva 3 millió forint lesz a 18 százalékos kulcs határa, most ez csak másfélmillió forint.

Jövőre megszűntetik az egy- és kétgyermekes családok adókedvezményét, csökkentik az egészségügyi hozzájárulást, az iparűzési adó pedig száz százalékban levonható lesz a vállakozások adóalapjából. A kormány kiszámítható, következetes adórendszert akar létrehozni, ennek lényege, hogy minél többen, minél kevesebbet adózzanak a lehető legegyszerűbben – mondta újságírók előtt hétfőn Szabó Lajos, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője.

A személyi jövedelemadó alsó sávhatárát jövőre 50 ezer forinttal tolják ki, így az egymillió 550 ezer forint lesz. 2010. után 3 millió forint jövedelem felett 36 százalék lesz a személyi jövedelemadó kulcsa. A legnagyobb áfakulcsot január elsejétől 25 százalékról 20 százalékra csökkentik.

Jövőre megemelt családi pótlékot kapnak az egy- és kétgyermekes családok az adókedvezmény helyett. A háromgyermekes családoknál évi 6 millió forint jövedelemig havonta 4 ezer forint adókevezmény vehető majd igénybe minden gyermek után. A 4 vagy több gyermekes családoknál ez a jövedelemhatár 500 ezer forinttal emelkedik gyermekenként. 8 millió forint fölött semmilyen adókedvezmény nem vehető majd igénybe.

Változnak a vállalkozások adóterhei is: a 2 százalékos iparűzési adó 2006-tól 100 százalékban levonható lesz a társaság adóalapjából, 2008-ban pedig valószínűleg teljesen megszűnik. Az önkormányzatok azonban 2008. után is kivethetnék a társasági adó maximum felét, vagyis egy százalékot valamilyen más adónem formájában. A kieső iparűzési adó másik felét az állam kifizetné a településeknek.

2006 januárjától a tételes egészségügyi hozzájárulás a mostani 3540 forintról 1950 forintra csökken, novembertől pedig a tervek szerint teljesen eltörlik. A kormány csökkentené a társadalombiztosítási terheket is: 2007-ben a mostani 29 százalékról 26 százalékra mérséklenék a tb-járulékot, majd 2009-ben 24 százalékra vinnék le. Ekkorra, a kormány tervei szerint a jelenlegi 33 százalékról 28, 5 százalékra csökkenne a béreket terhelő összes járulék.