Kevesebb pénzt kapnak a kórházak

Molnár Lajos
Molnár Lajos
Budapest – Átmeneti finanszírozásra, és ezen belül kevesebb pénzre számíthatnak azok a kórházak, illetve kórházfenntartók, amelyek április 1-jéig nem írják alá az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) az új finanszírozási szerződést – mondta Molnár Lajos egészségügyi miniszter keddi tájékoztatóján.

A tárca vezetője bejelentette, hogy keddtől lehet pályázni arra a 7 és fél milliárd forintra is, amellyel a kórházak átalakítását kívánják támogatni.

Azok a kórházak, illetve önkormányzati fenntartóik, akik politikai dacból nem írják alá az április 1-től érvényes finanszírozási szerződést, nemcsak a betegellátást és intézményük működését veszélyeztetik, hanem pénztől is elesnek – mondta kérdésre válaszolva Molnár Lajos. A miniszter hozzátette: nem engedik meg, hogy ezeknél az intézményeknél veszélybe kerüljön a betegellátás, de az átutalt állami finanszírozás ezeknél a kórházaknál kevesebb lesz.

A kórházak jelenlegi finanszírozási szerződése március 31-én jár le. Tehát az OEP-től kedden megkapott új szerződések aláírására 4 napjuk van.

Az új finanszírozási szerződéstervezeteket kedden estig minden kórház megkapja. A minisztérium tájékoztatása szerint a hét második felében a megyei egészségbiztosítók valamennyi kórház vezetőjével leülnek egyeztetni a dokumentumról.

A kórházátalakítási pályázaton azok az intézmények vehetnek részt, amelyek aláírták az új finanszírozási szerződést. Feltétel még, hogy a kórházaknál az átalakulás feladatbővüléssel járjon. A feltételeknek megfelelő intézmények a többi között beruházásokhoz és felújításokhoz kérhetik ezt az egyszeri támogatást. A végkielégítésre is kaphat pénzt az a 10-12 kórház, amelyek egyházi tulajdonban vannak, illetve gazdasági társaságként működnek. A többségében állami, illetve önkormányzati intézménynél a létszámleépítés miatt felmerülő költségeket, így a végkielégítéseket is a központi költségvetésből fizetik majd ki. A pályázat leadási határideje április 27-e, eredményt május 18-án hirdetnek.