Kevesebb pénzből kevesebb szervátültetés

Öt év alatt 2,5-ről 2,4 milliárd forintra csökkent a transzplantációra fordított pénz, amelyből 389 helyett 354 szerv beültetését finanszírozta a társadalombiztosítás – állapította meg az Állami Számvevőszék. Az uniós átlaghoz mérve nagy a lemaradás Magyarországon, legnagyobb a máj-transzplantációnál, 73 százalék. A beavatkozások több, mint fele vesével történik, csaknem 30 százaléka májjal. Az ÁSZ szerint az Ausztriában végzett tüdőátültetésekre kötött szerződés előnytelen Magyarországnak, sokkal több szervet visznek ki, mint amennyit beültetnek magyar betegekbe. A vesék esetében nem a pénzhiány, hanem a kevés donor az akadálya a több beavatkozásnak, az egyes szerveknél 50-70 százalékkal kisebb az esély a hozzájutáshoz, mint az unióban. A nemzetközi együttműködés hiánya miatt ráadásul előfordul szerv elvesztése is.

Jelentősen csökkent a szervátültetések száma és az ezekre fordított pénz összege 2005 és 2009 között: 389 helyett 354 műtétet végeztek 2,5-ről 2,4 milliárdra csökkent ráfordításból – mondta el Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke kedden. A számvevők vizsgálata alapján további több, mint 200 beavatkozásra, tehát 60-70 százalékos növekedésre lenne szükség ahhoz, hogy Magyarország elérje a két évvel ezelőtti átlagos európai uniós átültetési arányt, ami a pénz megduplázódását igényelné.

Magyarországon négy helyen végeznek transzplantációt (plusz egy kórházban gyerekszív-átültetést), a tüdő-beültetést pedig Ausztriában hajtják végre. A beavatkozások 53 százaléka vese-, 29 százaléka máj-, 7,5 százaléka szív-, 1,9 százaléka kombinált vese-hasnyálmirigy-beültetés.

Nagy a lemaradás az uniós átlagtól, a legnagyobb, 73 százalék a májátültetés esetében, de a szív esetében is 41 százalék. Minden körülményt egybevetve talán a legnagyobb a probléma a vese-transzplantációknál található, elsősorban az élődonorok körében. Magyarországon a lakosság számához viszonyítva 2-5 százalék ennek aránya a beavatkozásokban, míg az Egyesült Államokban már több az ilyen műtét, mint a halott ember szervének beültetése, s akad olyan ország, amelyben 80 százalék az arány – mondta el Kaló Zoltán, az ELTE Egészség-gazdaságtani Kutatóközpontjának programigazgatója. Az orvos az adatokból azt a következtetést vonta le, hogy a vese esetében nem a pénz hiánya, hanem a kevés donor az akadálya a sokkal több beavatkozásnak. Ráadásul így is évente 6,6 milliárdot takarít meg a társadalombiztosítás a 2200 szervátültetett dialízis kezelésein. Tehát itt jelentős összeget lehetne spórolni és más átültetésekre fordítani – mondta Kaló Zoltán.

Az ÁSZ több komoly hibát talált a transzplantációk terén. Például nincs egységes regisztrációs rendszer és nemzetközi együttműködés. Emiatt előfordul, hogy a donor éppen van, befogadó beteg viszont nincs, emiatt a szerv elvész. Hiányosságot talált az ÁSZ a tüdő-átültetésre Ausztriával kötött szerződésben. Miközben egy műtét átlagköltsége 15-ről csaknem 22 millió forintra nőtt 2005 óta, a kivitt 144 tüdőből csak 54-et ültettek be magyar betegbe. Az ÁSZ javasolja a kormánynak a hiányosságok kijavítását, különös tekintettel a lakosság tájékoztatására, hogy növekedjék a szervfelajánlások száma.