Kevesebb kutya riadt meg és ment világgá az idei ünnepi tűzijáték miatt

Illusztráció - Gazdira várva
Illusztráció - Gazdira várva - © Fotó: ÉM-Archívum
Miskolc – Csökkent a nagy hanghatás miatt kereket oldó kisállatok száma.

Amíg legtöbbünknek élvezet, a kutyáknak, macskáknak valóságos sokkhatás egy-egy tűzijáték. A szakemberek szerint a legtöbb állat az augusztus 20-át, illetve a szilvesztert követően szökik meg. Idén januárban például állatvédő egyesületek becslései szerint több mint kilencszáz félős kutya lógott meg otthonról.

Kivételnek számít

Kíváncsiak voltunk arra, mi a helyzet Miskolcon az idei augusztus 20-ai tűzijáték után. A Miskolci Állategészségügyi Telep vezetője érdeklődésünkre azt mondta, a bejelentéseket tekintve lényegi különbséget nem tapasztaltak a nemzeti ünnepet követően sem.

– Tapasztalat, hogy szilveszter, újév környékén, illetve augusztus 20-a után sok bejelentést kapunk kóborló állatokról, és sok gazdi keres meg minket, hogy nem nálunk kötött-e ki kutyája, macskája. Az elmúlt napok ebben a tekintetben kivételnek számítanak, egy átlagos napnak megfelelő bejelentést, illetve megkeresést regisztráltunk – mondta Görcsösné Szegedy Eszter.

Inkább Szilveszterkor van baj

Hasonlóan nyilatkozott Horváth Rita, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány menhelyvezetője is.

– Kifejezetten tűzijáték miatt most egyetlen megkeresésünk sem volt, de egyébként is úgy tapasztaljuk, hogy a legnagyobb problémát a szilveszteri tűzijáték, valamint az azzal együtt járó petárdázás okozza, hiszen ilyenkor akár napokon keresztül tapasztalhatók az állatok számára félelmetes fény- és hanghatások – tette hozzá a menhelyvezető.

Óvjuk őket!

Azt mindkét szakember kiemelte, hogy évről évre nagy hangsúlyt fektetnek a lakosság tájékoztatására, hogy az ünnepi rendezvényekre ne vigyék kutyáikat, az otthon tartott házi kedvencet a tűzijáték idején zárt helyen tartsák. Ha van esély a meglógásra, érdemes az állat nyakába az elérhetőségeinket felsoroló bilétát tenni.

ÉM-TÁ


Szonja is gazdit keres
Miskolc - Minden héten bemutatunk néhány örökbefogadásra váró/vágyó kutyust, hogy segítsük az ­összetalálkozásukat az álomgazdival. Ezen a héten a Miskolci Állat­egészségügyi Telep lakóiból mutatunk be négyet. Valamennyien veszettség elleni védőoltással, féregtelenítéssel és SPOT-ON cseppekkel...

Horváth Rita (balról), Gergely Katalin és párja, valamint a papír, amit minden vendég tányérja mellé rakott az esküvői vacsorán az ifjú pár
Miskolc - „Ismét nagyon szuper meglepetésben volt részünk. Egy kedves fiatal pár esküvőre készült, és úgy döntöttek, hogy nászajándékba azt szeretnék, hogy vendégeik a MÁSA árváit támogassák. Nemrég egybekeltek és ma menhelyünkre elhozták a jelentős összegű adományt” – olvasható a Miskolci Állatsegí...