Kevesebb ingyenjegy a múzeumban

Budapest, Sárospatak – Lehet, hogy nem lesznek ingyenes napok a múzeumokban? A kormány átalakításra készül.

Versenyképessé szeretné tenni a magyar múzeumi rendszert a nemzetközi kulturális piacon a szaktárca, ennek érdekében újragondolja a múzeumi törvényt, hangzott el a hét végén az Országos Múzeumigazgatói Konferencián.

Eltörölte

A kormány készül a látogatói kedvezményrendszer átalakítására is. Mivel az időszaki tárlatok kialakítása többletmunkát és -erőforrást igényel, ezek látogatása nem lenne ingyenes, csupán az állandó kiállításokra vonatkozna a díjmentesség. Az iskolai csoportok csak akkor látogathatnák ingyenesen a kiállításokat, ha ehhez igénybe vennék a közgyűjtemények múzeumpedagógiai szolgáltatásait – tudatta Kálnoki-Gyöngyössy Márton helyettes államtitkár.

A kormány 2004-ben, az uniós csatlakozásunk ünnepére bevezette azt az intézkedést, hogy az állami fenntartású múzeumok állandó kiállításait ingyen nézhette meg bármelyik magyar állampolgár. Aztán a Hiller István-féle kulturális minisztérium ezt 2008. január 1-jével eltörölte, és helyette az a kedvezmény maradt érvényben, hogy a három nemzeti ünnepünkön ingyen látogathatjuk a múzeumok kiállításait, tehát március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án.

Mélyebb ismeretek

Megyénkben egyetlen állami fenntartású múzeum működik, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma Sárospatakon, melynek évente 100-110 ezer látogatója van. Az intézmény igazgatójától, dr. Tamás Edittől érdeklődtünk, tulajdonképpen milyen kedvezmények eltörléséről lehet szó a jövőben. Az igazgató lapunknak elmondta: a látogatók egy bizonyos köre most is ingyen tekintheti meg a kiállításokat. Idetartoznak például a 70 év fölöttiek, a 6 éven aluliak, a fogyatékosok és kísérőjük, az előre bejelentett 26 évnél nem idősebb diákokból vagy fiatalokból álló csoportok és az úgynevezett szakmai belépővel rendelkezők, például pedagógusok, muzeológusok vagy levéltárosok. Ezenkívül minden hónapban van egy nap, amikor a fiatalok szintén ingyen léphetnek be a múzeumba, nemzeti ünnepeink alkalmával pedig mindenki.

Az igazgató nem fél attól, hogy ha ezeket a kedvezményeket eltörlik, csökken majd a látogatók száma, bár konkrétumokról még nem tudnak az intézmények. Véleménye szerint a jogszabályi változtatásoknak az elsődleges célja az, hogy az iskolai csoportok (melyek a legnagyobb számban veszik igénybe az ingyenes múzeumlátogatást) a múzeumpedagógiai foglalkozásokon mélyebb és élményszerűbb ismereteket szerezzenek a látottakról a jövőben, mint eddig.