Kevesebb gyerek született és több ember halt meg az év első öt hónapjában

Kevesebb gyerek született és több ember halt meg az év első öt hónapjában, mint tavaly – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi tájékoztatójából. Mindez azt jelenti, hogy 17 ezer 545 fővel csökkent a népesség száma, ami 1169-cel több az egy évvel korábbinál. A becslések szerint május végén a magyar lakosság száma 10 millió 20 ezer fő volt.

A KSH adatai szerint idén január és május között 38.964 gyermek született, 760-nal, 1,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. 4 hónapban csökkent, egy hónapban, márciusban viszont kismértékben emelkedett a születésszám. A halálozások száma 56 509 volt, ami 0,7 százalékos emelkedést jelent a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Az emelkedés főleg az év első 3 hónapjára volt jellemző, áprilisban és májusban viszont kevesebb halálozást regisztráltak.

A házasságkötések száma tovább csökkent: 3 hónapban ugyanannyi volt, mint tavaly, márciusban és májusban viszont visszaesett az egy évvel korábbihoz képest. Az első 5 hónapban összesen 12.293 házasságkötés történt, 547-tel (4,3 százalékkal) kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Csökkent a csecsemőhalálozás: az év első öt hónapjában ezer élveszületésre 5,1 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,9 ezrelékponttal kevesebb, mint egy éve.

A nemzetközi vándorlás miatt az ország lakossága ténylegesen kisebb mértékben csökkent, mint amennyivel a kevesebb születésszám és nagyobb halálozás miatt fogyott. Ezserint az első 5 hónapban körülbelül 11 ezer fővel lett kevesebb a népesség, amely május végén 10 millió 20 ezer fő volt.