Kevesebb céget számoltak fel januárban

Csökkent a felszámolások száma januárban, de a fellendülés éveit így is messze meghaladó számú, 1296 cég ment tönkre januárban – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb jelentésébõl.

Az Opten szerint elképzelhetõ, hogy a 7,1 százalékos csökkenés mögött munkanaphatás áll, de az adat még így is a kis- és középvállalkozói (kkv) szektor elhúzódó agóniáját jelzi.

Januárban kevesebb volt a felszámolás és a végelszámolás is, mint 2009 elsõ hónapjában, ám az adatok nem adnak okot bizakodásra az Opten szerint. A felszámolások száma magas maradt, a csökkenés pedig akár a kevesebb januári munkanapnak is betudható – áll a cég közleményében. Januárban 1296 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezõk, ez 92-vel kevesebb, mint egy évvel korábban. Az Opten értékelése szerint egyhavi adatból nem lehet messzemenõ következtetéseket levonni, de még ha kiderül is, hogy a cégbedõlések száma lassú csökkenésnek indult, már akkor is lényegesen hosszabb ideig tart a válság Magyarországon, mint Európában általában.

Januárban csökkent a végelszámolások száma is: míg egy évvel ezelõtt 975 cég bezárását határozták el a tulajdonosok az elsõ hónapban, addig idén csak 886-ét. Ezen a téren lényegesen nagyobb biztonsággal jelenthetjük ki, hogy egyszeri jelenségrõl van szó, hiszen tavaly az utolsó negyedévben lendületesen nõtt a végelszámolások száma, így egy igazi trendforduló esélyét minimálisnak gondolja az Opten. Szerintük ezt alátámasztja az is, hogy a cégalapítási kedv is mélypontra zuhant januárban; olyan több éve nem fordult ugyanis elõ, hogy egy hónap leforgása alatt csak 2756 új céget jegyeztek volna be a cégbíróságok. Ilyen alacsony számot utoljára 2007 nyarán regisztrált az Opten, amikor jelentõs megszorításokon volt túl az ország, és egy sor adótörvényt szigorított a kormányzat, ami rontotta a vállalkozók befektetési kedvét, illetve bezárt olyan kiskapukat, amelyeket nem egy cég használt ki azt megelõzõen.

Címkék: ,