Kevesebb az autó a gyõri belvárosban

Lehet már találni szabad parkolót a gyõri belváros szívében. A városvezetés februártól 40 százalékkal emelte a parkolási díjakat a legbelsõ zónában, hogy kevesebb legyen az autós. Egy hét alatt átlagosan 10 százalékkal csökkent a számuk. A drága tarifáért cserébe pedig két parkolóházat ingyen lehet használni.

Míg korábban a belvárosban a legbelsõ zónában a parkolóhelyek telítettsége 98 százalékos volt, addig mára ez 85-90 százalékra mérséklõdött. Ennek egyik oka, hogy a belváros szívében februártól jelentõsen emelkedtek a parkolási díjak. Míg korábban egy óráért 290 forintot kellett fizetni, a múlt héttõl már 410-et.

A csökkenés másik oka, hogy a belváros szélén mindkét parkolóházat ingyen lehet használni. Ennek hatása elsõsorban a közelebbi parkolóházban érzékelhetõ. Míg korábban 20-30 százalékos kihasználtsággal mûködött a ház, addig most már csak egy-két szabad helyet találni.

Tanai Dávid, a parkolókat üzemeltetõ Gyõr Kommunális Szolgáltató Kft. részlegvezetõje elmondta: abban bíznak, hogy a jövõben a másik, távolabb lévõ parkolóház kihasználtsága is nõ és még kevesebb autós használja majd a belvárosi utcákat.Sporthírek