Kevesebb autópálya-matrica fogy, mint tavaly

Csökken az eladott autópálya-matricák száma. Idén az év első felében két százalékkal kevesebb matricát vettek az autósok, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Ez négy százalékos bevételkiesést jelent. A járműforgalom leginkább az M1-es autópályán esett vissza.

Továbbra is kevesebb autópálya-matrica fogy, mint egy évvel korábban, bár lassult a csökkenés üteme – tájékoztatta a Független Hírügynökséget csütörtökön közleményben Winkler-Virág András, az Állami Autópályakezelő Zrt. kommunikációs vezetője.

A legszembetűnőbb csökkenés a havi, heti, és a teherautók egynapos autópálya-matricáinak forgalmában tapasztalható. Utóbbiból hét százalékkal fogyott kevesebb az első félévben. Az éves matricák eladása stagnál, a négynapos változatnál pedig enyhe, egyszázalékos az emelkedés.

A teherautókra érvényes D4-es kategóriájú matricákból kilenc százalékkal kevesebb fogyott, a D3-as kategóriájúak vásárlása viszont megnőtt. A forgalomnövekedés mögött valószínűleg az áll, hogy a D4-es kategóriába tartozó teherautókkal fuvaroztató cégek gazdaságossági szempontok miatt D3-as járművekre álltak át.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt az autópályák forgalma, 2009 első felében azonban öt százalékkal csökkent, de a csökkenés mértéke útszakaszonként változik. Az M1-es autópályán a legnagyobb – hét-tíz százalékos – az előző év hasonló időszakához képest. Az M3-as és M7-es autópályákon is kevesebben járnak, csaknem öt százalékkal. Az újonnan átadott pályaszakaszokon viszont jelentősen megnőtt a forgalom a 2008-as adatokhoz képest.Sporthírek