Kevesebb abortuszt ígért Obama a pápának

Az abortuszok számának csökkentését ígérte Barack Obama a pápának. Az amerikai elnök a G8-ak olaszországi csúcstalálkozója után, és az afrikai útja előtt járt kihallgatáson XVI. Benedeknél pénteken a Vatikánban.

“Őszentsége azt mondta, Obama elnök megerősítette személyes elkötelezettségét, hogy megpróbálja csökkenteni az abortuszok számát az Egyesült Államokban” – mondta Frederico Lombardi vatikáni szóvivő, miután véget ért Barack Obama és XVI. Benedek pápa pénteki találkozója. Részletekbe nem bocsátkozott Lombardi.

Az amerikai elnök beiktatása óta először találkozott a katolikus egyházfővel. A Vatikán és a jelenlegi washingtoni adminisztáció kapcsolata nem felhőtlen. Barack Obama ugyanis kiáll a nők terhességmegszakításának joga mellett, és engedélyezte az őssejtkutatások támogatását az Egyesült Államokban.

Lombardi szerint Obama és a pápa 40 perces találkozóján “az élet elősegítéséről és védelméről” volt szó, majd a katolikus egyházfő átnyújtotta a Dignitas Personae (a személy méltósága) című írásának egy példányát, amely bioetikai kérdésekről szól. Obama állítólag megígérte a pápának, hogy útban Afrika felé a repülőn elolvassa a Hittani Kongregáció útmutatását.