Kevésbé tartanak a globális felmelegedéstõl, mint korábban

Kevésbé tartanak a globális felmelegedéstõl a dánok, mint két évvel ezelõtt. Dánia volt tavaly decemberben az ENSZ klíma-tanácskozásának színhelye. Ez derült ki egy pénteken közzétett felmérésbõl.

A Gallup Intézet felmérése, amit a Berlingske Tidende címû napilap közölt, azt mutatja, hogy a megkérdezettek csak 60 százaléka aggódik a klímaváltozás következményei miatt. 2008-ban ez az adat 75 százalékos volt. A lap megszólaltatta a dán energiaügyi minisztert, aki a klímakérdésekkel is foglalkozik. Lykke Friis azt mondta: az eredmény az ENSZ éghajlattal foglalkozó testületével szembeni bírálatokat tükrözheti.

Friis ezzel a világszervezet Kormányközi Éghajlatváltozási Testületére (IPCC) utalt, amely januárban kénytelen volt elismerni, hogy a mérföldkõnek tekintett 2007-es jelentésében hibát követett el. Az IPCC akkor azt állította, hogy a globális felmelegedés következtében 2035-re megolvadnak a Himalája gleccserei. A hibás megállapítás miatt heves bírálatok érték a béke Nobel-díjas testületet. A pénteken közzétett felmérés szerint a dánok 50 százaléka véli úgy, hogy a klímaváltozás az emberi tevékenység következménye, két éve ez a szám még 59 százalék volt.