Kevés termés, kisebb ár

Akt.:
Bodzaszüret Hercegkút határában
Bodzaszüret Hercegkút határában - © Fotó: Bánhegyi Gábor
Olaszliszka, Hercegkút – A biobodza idén is nyereséges, a szokványbodza nem.

Romokban a bodzatermesztés, még az a pénz se jön vissza, amit a termelők ráköltenek – írja az agotrend.hu portál. Pedig pár évvel ezelőtt nagyon megérte bodzával foglalkozni.

– Ez így igaz – mondja az olaszliszkai Kovács István, aki 32 hektáron foglalkozik bodzatermesztéssel. – Úgy mondanám, a többi növény között a bodza jövedelmezőbb. A kézi munka a metszés és a szüret, a többit megcsinálják a gépek.

Akkor joggal adódik a kérdés, idén miért rossz a helyzet?

Szigorú előírások

– Nagyon összetett ez a dolog – mondja Kovács István.

– Az idei enyhe tél és az áttelelő kártevők miatt fokozottabb növényvédelemre volt szükség. Az időjárás miatt a termés is kevesebb. Én például a fekete levéltetű ellen nem is tudtam védekezni, mert biobodzát termesztek, és arra nagyon szigorúak az előírások. Emiatt vannak olyan fáim, amelyek teljesen üresek. A tetű ellen nem is permetezhetek, és csak szerves trágyát vagy saját készítésű komposztot használhatok talajerősítésre. A kivett tápanyagot pedig vissza kell pótolni a talajba, mert ha kizsarolom a földet, az pár év múlva a terméscsökkenésben üt vissza. Az sem mindegy, milyen korú az ültetvény. A biofán 4-6 ágat hagyok metszéskor, egy négy éves fán lehet 10 ágat hagyni. Ha jó évem van, akkor egy biofáról 15-16 kiló termés már nagyon jónak mondható. Az idei termés jóval kevesebb lesz, mint a tavalyi.

A piac szabályoz

Ha kevesebb a termés, akkor az áraknak kellene jobbaknak lenni, de idén a kilónkénti felvásárlási ár 50 forintról indul.

– Magyarországon 7500-8000 hektár termőbodza van jelenleg – mondja Kovács István.

– Sok fiatal gazdának adtak ki telepítési engedélyt, mert sokan gondolták úgy, ez egy jövedelmező vállalkozás.

Emiatt túlkínálat van, és a piac törvényei szerint ez lefelé viszi az árat. A tavalyi jó termés miatt a feldolgozóknál vannak bennragadt készletek, ezért idén kevesebbet vásárolnak fel. 9-10 évvel ezelőtt a szokványbodza felvásárlási ára kilónként 100 forint körül mozgott, ez most lement 50 forintra. Néhány feldolgozó integráló szerepben is megjelent a piacon, így ingyen adták a gazdáknak a szaporítóanyagot, amit most kell letörleszteni termésben. Egy kiló bodza megtermelése a szürettel együtt nem jön ki 60-80 forintnál kevesebből. Ebből a szedés 30-40 forint kilónként, a többi a talaj- és növényvédelem. Plusz költség, ha valaki a gépeket még bérli is. Ha a felvásárlási ár 50 forint, akkor könnyen belátható, a szokványbodza termesztése idén nagyon veszteséges. A biobodza még így is nyereséges, mert az előállítás költsége kilónként itt is 60-80 forint, ami az esetemben inkább a 6 felé közelít, a felvásárlási ár pedig 110 forint. De termésmennyiségben be vagyok korlátozva, idén 180 tonnánál többet nem adhatok le, vagy ha ezen felül van termésem, azt szokványbodzaként adhatom el. Tovább nehezíti a dolgunkat a munkaerőhiány. Nemsokára kezdődik a szőlőszüret, az pedig elviszi tőlünk a szedők egy részét.

Mi lehet akkor a megoldás?

– A piaci törvények szerint sokan nem fogják majd bírni, felhagynak a termesztéssel, és kivágják az ültetvényeket. Sokkal kevesebb ültetvényre van ahhoz szükség, hogy nyereségesen lehessen folytatni a bodzatermesztést – mondja Kovács István.

Bánhegyi Gábor


Bodzaport kevernek a vörösborba

Kovács István elmondta, a bodza szinte mindenütt jelen van az élelmiszeriparban.

– Az, hogy az energiaitalokban jelen van a bodza, az már teljesen megszokott dolog, mint ahogy a gyümölcslevekben is – mondja Kovács István. – Portugáliában például már a borjavításhoz is használják. Ha a borkészítő nem elégedett a vörösbora színével, akkor tesz hozzá egy kis bodzaport. Ez törvényileg is engedett, hiszen a bodza természetes anyag. De jelen van a mortadellában is. Régebben a disznót vágáskor nem véreztették ki, és a véres színhúsból csinálták a mortadellát, ami a vér romlékonysága miatt erősen korlátozta az eltarthatóságát.

Most vágáskor kivéreztetik a sertést, majd a húshoz bodzát adnak, hogy a színét feljavítsák.


Korábban kezdődhet a szüret Tokaj-Hegyalján (illusztráció)
Tolcsva - A Grand Tokaj Zrt. már megkezdte a szőlősgazdákkal a szerződéskötéseket, az idén is a minőségen a hangsúly. A tolcsvai székhelyű állami borászat, a Grand Tokaj Zrt. a napokban kezdte meg a szerződéskötéseket azokkal a szőlősgazdákkal, akiktől a szüret idején fel kívánják vásárolni a ter...

Az idén jó termés várható, finom bor készülhet belőle
Tokaj-Hegyalja - Előbb kezdődhet a szüret Tokaj-Hegyalján, de a hagyományos nagyszüret ideje megmarad. Akár hetekkel is előbbre jöhet a szüret idén Tokaj-Hegyalján, ami igaz is meg nem is. A szőlő a korai tavaszba berobbant nyárnak köszönhetően előbbre jár a megszokottnál az ilyenkor szokásos ére...

Fotó: ÉM
Budapest - Az idén hetekkel korábban kezdődhet a szüret az ország legtöbb borvidékén. A szőlő csaknem mindenhol megfelelő állapotú, így mennyiségben és minőségben is jó évet várnak a termelők - derül ki a Syngenta MTI-nek szerdán megküldött helyzetképéből. Felidézik, tavaly jó évet zárt a hazai s...

Eger - Két héttel korábban kezdődik a szüret az egri és a mátrai borvidéken, a korai érésű szőlőfajták, az Irsai Olivér szürete már a héten elkezdődik a Mátraalján, később, augusztus 20. körül kezdenek az Egri borvidéken - közölte az MTI érdeklődésére Kovács Zita és Pál Sándor az ország másodi...

Szerda este eldőlt, kiből lett egyetemista Miskolcon is
Miskolc - Nyilvánosságra hozták szerda este a 2018-as felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ezzel eldőlt, hogy hányan kerülnek be az általános eljárásban egyetemre, főiskolára Miskolcon is. A Miskolci Egyetem felvételi ponthatárai Állam- és Jogtudományi Kar igazságügyi igazgatási ANA 424 igazsá...

Az idei termés jó évjáratúnak ígérkezik a szakember szerint
Tolcsva - A Grand Tokaj megkezdi a szerződéskötést a szüreti felvásárlásra. A Grand Tokaj Zrt. Tokaj-Hegyalja legnagyobb felvásárlójaként és borászataként a korábbi évekhez hasonlóan különféle minőségi és terméskategóriában több mint 1000 helyi kistermelővel megkezdi a szerződéskötést a szőlő fel...