Kevés pénz jut kutatás-fejlesztésre – hatékonyabb felhasználás szükséges

A jelenlegi helyzetben nem várható el, hogy többet fordítson a kormány kutatás-fejlesztésre – mondta a kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés Kutatási és Innovációs Eseti Bizottságának keddi ülésén. Molnár Károly ugyanakkor leszögezte, hogy a vállalati hozzájárulások növekedésével megtartható, illetve emelhető a rendelkezésre álló keret. A tárca nélküli miniszter szerint kevés pénz a terület fejlesztésére, a regionális elosztás kiegyensúlyozatlan és a hatékonyság sem megfelelő. A feladatok között megemlítette a hatékony támogatási rendszer megteremtését, a szellemi alkotások eredményes védelmét, a tehetséggondozást és a nemzetközi kapcsolatok erősítését.

Magyarország a GDP-jének a 0,97 százalékát fordítja kutatás-fejleszetésre, ami elmarad az uniós átlagtól. Ez egyébként körülbelül 250 milliárd forintot jelent évente, amelynek csaknem felét a vállalati finanszírozás tette ki 2007-ben – mondta Molnár Károly. A jelenlegi pénzügyi helyzetben nem valószínű, hogy több jut erre a területre, a vállalati hozzájárulások arányának növekedése azonban segíthet ezen a problémán – tette hozzá.

Molnár Károly szerint további probléma, hogy regionális megoszlás is kiegyensúlyozatlan: Közép-Magyarországra koncentrálódik a finanszírozás 70 százaléka. A tárca nélküli miniszter ezért arányosabb elosztást javasolt. A kutatói tevékenységet is elaprózódottnak tartja, itt megemlítette, hogy az egy témára jutó kutatók száma tizede az uniós átlagnak. Molnár Károly úgy látja, inkább nagyobb projekteket kellene támogatni, és ezekbe több kutatót bevonni. Ezek a célkitűzések egyébként összhangban vannak a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ajánlásaival.

A tárca nélküli miniszter feladatok között kiemelte a hatékony támogatási rendszer megteremtését, a nemzetközi kapcsolatok erősítését, a szellemi alkotások eredményes védelmét, értékelését és hasznosítását, illetve a tehetséggondozást, és ezen keresztül a terület széleskörű társadalmi elismertségének növelését.

A kutatás fejlesztés tárca nélküli minisztérium megalakulásával a feladat-irányítási rendszer is átalakult, Molnár Károly szerint további változtatások is szükségesek lennének. Az erről készült javaslatában a Nemzeti Innovációs Fórum, a Nemzeti Innovációs Tanács, illetve egy tárcaközi forráselosztási bizottság felállítását is szorgalmazza a tárca nélküli miniszter.