Kevés lehet a legolcsóbb utasbiztosítás a téli szezonban

Síelni jó, de statisztikák alapján Európa sípályáin minden tizedik síelő szenved balesetet egy szezonban
Síelni jó, de statisztikák alapján Európa sípályáin minden tizedik síelő szenved balesetet egy szezonban - © Fotó: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Akár több millió forintra is rúghat egy síbaleset kórházi számlája.

A többéves statisztikák alapján Európa sípályáin minden tizedik síelő szenved balesetet egy-egy szezonban. Különösen veszélyesnek számít a szezon kezdete, amikor a legtöbben felkészületlenül, rossz kondícióban csatolják fel a léceket, és esetleg a hüt­tékben is túl sok időt töltenek – túl sok alkoholt fogyasztva. Mivel a legnépszerűbb síterepnek idehaza az osztrák lejtők számítanak, ezért nem árt tudni, hogy Ausztriában egy szános mentés körülbelül félmillió, egy helikopteres pedig egy-kétmillió forintba kerül, s a kórházi napidíj akár több százezer forint is lehet. Ha a megelőzésben nem is, az anyagi gondok enyhítésében segíthet a megfelelően megválasztott utasbiztosítás – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Ha valaki pályán kívül akar síelni, akkor érdemes extrém sportokra érvényes biztosítást kötni.” Horváth Péter

Melyik mire nyújt fedezetet

Sokan biztonságban érzik magukat azáltal, hogy a baleseti ellátáshoz kiváltották az EU-ban érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK). Ám baj esetén gyakran azzal kell szembesülniük, hogy a kártya az ellátást kizárólag az állami kórházakban fedezi, és csak az adott ország állami betegbiztosítottjai számára előírt szolgáltatásokra terjed ki. Így többek között nem állja a hegyi mentés költségét, vagy a kórházban eltöltött idő után esetlegesen fizetendő önrészt sem, amelynek összege – Ausztriánál maradva – meghaladja a napi 7 eurót. Ilyen esetekben lehet hasznos, ha van utasbiztosításunk.

„Általában a biztosítók a síelést, sokan a snowboardot is, az alapbiztosítás részeként helyezik el” – összegez Horváth Péter, a MABISZ Utasbiztosítási Bizottságának elnöke. Mivel azonban a hazai utasbiztosítási piacon több mint egy tucat szereplő van jelen, érdemes összehasonlítani, hogy melyik termék mire nyújt fedezetet. Mindez online is megtehető, s a biztosítás is intézhető ily módon. Csak arra kell figyelni, hogy még az indulás előtt, tehát külföldi út esetén a magyar határ átlépése előtt megkössük a szerződést, mert különben az nem érvényes. Érdemes ellenőrizni, hogy helikopteres mentés van-e az adott módozatban, s annak összege limitált-e. Ugyanez igaz a kórházi költségekre és az ellopott vagy elvesztett felszerelésre is. Nem árt, ha szükség esetén tolmácsot is biztosít a társaság.

Ha mi okozunk kárt

Egyre kiemeltebb jelentőségűvé válik az is, hogy a felelősségbiztosítás is része legyen a szerződésünknek. Amennyiben ugyanis mi okozunk másoknak kárt vagy balesetet, azért perelhetőek vagyunk, s a károsultak egyre gyakrabban élnek is a jogaikkal. Pervesztesként pedig meg kell téríteni a közvetlen anyagi károkon túl adott esetben a munkából való kiesés miatt elmaradt jövedelmet, az eljárási költséget, valamint a jogi képviselet díját is. Így szerencsétlen esetben több millió forintos nagyságrend is könnyen összejöhet.

Külön probléma, ha úgy szenvedünk balesetet, hogy elhagytuk a kijelölt pályát. Ilyenkor a térítésből a biztosító ki is zárhat bennünket.

„Ha valaki pályán kívül akar síelni, érdemes extrém sportokra érvényes biztosítást kötni, amely ennek a kockázatát is fedezi” – emeli ki Horváth Péter. Míg egy átlagos biztosítás költsége napi 300 és 1000 forint között van (az utóbbi árfekvésen már gyakorlatilag térítési limit nélkül fedezhetjük az egészségügyi ellátásokat), addig a free ride hívei is tudnak már napi 1300 forint körüli áron megfelelő terméket találni.

Csínján az alkohollal!

Nem árt csínján bánni a hüttézéssel. Ha komolyabb balesetet okozunk, az adott ország gyakorlatától függően nemcsak jegyzőkönyv készül, de meg is szondázhatnak. Előfordulhat, hogy a dokumentált túlzott alkoholos befolyásoltság miatt a biztosító szerepvállalása korlátozott lesz. Bölcs dolog tehát az alkohol fogyasztását az aprés-ski időszakra tartogatni.

ÉM