Kevés a tornaterem – 24 órás tornaóra Pécsett

A magyar iskolák felében nem megfelelő a tornaterem, egy tizedükben pedig egyáltalán nincs – erre akarják felhívni a figyelmet a pécsi testnevelő tanárok. Szombaton ezért 24 órás rendkívüli tornaórát tartanak a megyeszékhelyen. A szakemberek szerint megfelelő terem híján sokkal kevesebbet tudnak mozogni a gyermekek, ezért egyre több az elhízott, depressziós diák.

Pécsett van olyan iskola is van, ahol egyáltalán nincs tornaterem, máshol csak egy nyolcszor négy méteres szobában tornáznak a diákok. Simon András pécsi testnevelő szerint ez megnehezíti a munkát, a kis helyiségben van ugyan bordásfal, egyszerűbb labdajátékokra, gimnasztikára is lehetőség van, szekrényt ugrani viszont már nehezen tudnak.

Pedig az általános iskolás korú gyermekeknek van a legnagyobb szükségük a mozgásra. Ha nem fejlesztik izmaikat, görnyedtek leszek, és kialakulhat náluk a lúdtalp is. Emellett az elhízás, depresszió, agresszió tünetei akár egyszerre is jelentkezhetnek azoknál a gyerekeknél, akik nem tudják kiélni mindennapi mozgásigényüket – mondta a szakember.

A 24 órás rendkívüli tornaóra szombat este 6 óráig tart az egyik általános iskola tornatermében, ahol szombat délutánig több százan fordultak meg – jelentette a Független Hírügynökség pécsi tudósítója.