Kevés a jószág, hát keresik

Megyénkben az alacsony vágóállatlétszám miatt keresleti piac van, az árak azonban ennek ellenére is meglehetősen alacsonyak – ez a megállapítás a megyei FM-hivatal havi jelentéséből való, amit nemrég küldtek el a minisztériumnak.

Jelenleg az egyetlen sikeresnek mondható háztáji tevékenységnek a marhahízlalás számít, amit a növekvő tendenciák is alátámasztanak. A vágósertés ára augusztusban az előző havihoz képest lényegében nem változott, a kisüzemi 100-140 kilós hízókért átlagosan 275 forintot fizettek kilónként, a minősített (SEU) sertések ára ennél 15-20 százalékkal voltak magasabbak.

Ennek tudható be, hogy egyre többen viszik minősítésre a hízóikat. Az abrakfélék alacsony ára valamelyest javít az ágazat pozícióján, a tartási kedv mégsem nő. A választott malac ára tovább csökkent, a kis gazdaságok egyre inkább önellátásra termelnek.

Kicsik panasza

Piaci tejtermelés ma már jószerivel csak a nagyobb tehenészetekben van, a kistermelői tej átvételi ára literenként 40 forint körül stagnál. A nagyüzemi tejért átlagosan 60-62 forintot kínáltak a vizsgált időszakban a feldolgozók, továbbra is probléma azonban a késedelmes fizetés. Egyre gyakoribb a háztól való értékesítés; literenként 100 forint körüli áron.

Az ágazat szereplői közül a kistermelők azt sérelmezik, hogy csak 3 állat felett jár az anyatehén-támogatás. Élénk érdeklődés mutatkozik a tejkvótával kapcsolatban, egyesek az értékesítésben, míg mások a vásárlásban érdekeltek.

Drága bikaborjúk

Jelenleg szinte az egyetlen sikeres ágazat a marhahízlalás, egyre többen foglalkoznak vele. A növekvő tendencia köszönhető a magasabb támogatási szintnek, a keresleti piacnak és az ezzel együtt járó elfogadható áraknak. Egy magyartarka hetes bikaborjú 60-65 ezer, ugyanez Holstein-fríz fajtában 40-45 ezer forintba kerül.

Augusztusban a jó minőségű vágóbárány iránt nőtt a kereslet, kevés a fiatal jószág, ezért az ár is megindult felfelé. A baromfitartást továbbra is a bizonytalanság jellemzi, a korábbi évek termeléséhez kapcsolódó kintlévőségek továbbra is éreztetik a hatásukat. A méhészeknek a csapadékos időjárás és az éjszakai lehűlés sok kárt okozott. Kevesebb volt nektárképződés, így kevesebb a vegyes-virágméz is. Az akácméz felvásárlási ára 350, a vegyes-virágmézé 250 forint kilónként.

P.A.