Kevés a holttest a Pécsi Tudmányegyetemen

Kevés a holttest a Pécsi Tudományegyetemen. Az anatómiai intézetben ezért elég nehézzé vált az oktatás. A medikusok keveset tudják gyakorolni a boncolást, mert kevés a tetem. Ez pedig elengedhetetlen az oktatáshoz. Míg a 90-es években évente csaknem 30 holteset érkezett az egyetemre, az utóbbi egy-két évben ennek csak a fele.

A medikusok a gyakorlati oktatásokon segédeszközökkel tanulmányozzák az emberi testrészeket. Az emberi test teljes megismeréséhez azonban nem elég a segédeszköz, a medikusoknak élőben kell vizsgálniuk a szöveteket és szerveket – modta el a Független Hírügynökségen Dr. Horváth Judit egyetemi docens:

“A felszíntől a mélyben el kell jutni a boncolás során, mert csak így fogja tudni a betegben, aztán az ép bőrfelszínű betegben elképzelni, hogy mi a baj a felszín alatt, ugye amikor egy beteget vizsgál egy orvos, akkor nem boncolhatja fel.”

A pécsi egyetemnek évente körülbelül 30 holttestre van szüksége ahhoz, hogy minden hallgató legalább egyszer boncolhasson. Évek óta azonban egyre kevesebb erre a lehetőség. Az emberek nem szívesen ajánlják fel testüket ugyanis, bár tudják, hogy ezzel az orvostudományt segítenék. Ha valaki fel kívánja ajánlani holttestét oktatási célokra, annak nyilatkozatot kell aláírnia, amelyben vállalja, hogy halála után az egyetemen másfél éven keresztül boncolásokat végezhetnek rajta. A tetetmet ezután az egyetem – saját költségén – elhamvasztatja és eltemeti a Pécsi Köztemetőben.Sporthírek