Ketyerókat keresnek a furmint ünnepére

Mád – Házi készítésű gépeket várnak Mádra. A Furmint Ünnep keretein belül olyan járművek bemutatóját tervezik, amelyeket a térségben gyakran használnak a gazdák a szőlőműveléssel kapcsolatos feladatokra.

Lovaskocsiból, ló nélkül, Pannónia motorral, Trabant-sebességváltóval, de áramvonalas felépítménnyel, és minden más alkatrészből, ami a kezük ügyébe került – így építették a hetvenes-nyolcvanas években ügyes kezű falusi zsenik az úgynevezett ketyerókat. A házi munkagépekből több még a mai napig is napi használatban van – ennek a kultúráját mutatják be Mádon a Furmint Ünnepen.

Szeptember első hétvégéjén azokat az egzotikus műszaki megoldásokat bemutató és varázslatos kinézetükkel hódító várják, amik a vidéki utak jellegzetesen magyar szükségjárművei voltak és még ma is ámulattal töltik el a nézőket.

A ketyerókat egykor talán a szükség szülte, sokan nem tehették meg, hogy munkagépet vagy olyan járművet vásároljanak maguknak, ami megkönnyítette volna a munkát. Az emberek leleményessége azonban túltett minden korláton és sokan kitalálták a saját kis eszközeiket. A bemutatóra olyan házi készítésű, teherszállításra alkalmas munkagépekkel lehet, amelyeknek minimum két tengelye, legalább három kereke, robbanómotorja és saját erőátviteli rendszere (sebességváltó, kuplung) van.

ÉM-EJ