Kettős születésnapot ült a könyvtár

Kettős születésnapot ült a könyvtár
Kettős születésnapot ült a könyvtár
Miskolc – Többek között kézművesnappal, irodalmi és ismeretterjesztő előadással ünnepelt az elmúlt napokban a Martin-kertvárosi Tompa Mihály Könyvtár. Szeptemberben ugyanis kettős születésnapot ülnek: a névadó 1817. szeptember 28-án született – a könyvtár pedig 1954. szeptember 15-én nyitotta meg kapuit.

A gyerekeknek mesés-verses őszköszöntő kézműves foglalkozást, a felnőtteknek emlékestet rendeztek a kis kiállítással is gazdagított könyvtárban a múlt héten. Érdemes ugyanis újra és újra felidézni, hogy Tompa Mihály egész élete itt zajlott, Borsod, Zemplén és leginkább Gömör megye területén (Keleméren, ahol három évig volt lelkész, ma is nyitva emlékháza).

Számos kötetét Miskolcon adták ki először, és ne feledkezzünk meg Diósgyőr című verses regéjéről, amit Diós Pali legendájából írt, és aminek végén kijelenti, hogy Diósgyőrben „az emberész hatalma / S a természet csudát mivel”.

A Martin-kertvárosi könyvtár pénteki programjában az intézmény képviselői megkoszorúzták Tompa Mihály szobrát. Majd Ötvös Éva előadóművész és Zsekov Éva Mónika hegedűművész a költő szellemét idézte fel, míg Farkas Ottó kutatásain keresztül emlékezett Tompa Mihályra.

A gömöri újságírónak ugyanis tavaly jelent meg legújabb könyve A hanvai pap hamvai címmel. A szerző szinte oknyomozó riporterként kutatta fel a nép emlékezetében megbúvó történeteket, és mutatja meg a tankönyvekből és az irodalmi kánonból lassan kiszoruló, ám számos kiváló verset írt Tompa Mihály egy újabb oldalát.

– Csörnök Mariann, PR-munkatárs, II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdet�s