Kettős állampolgárság – kedden üléseznek Szlovákiában

A kettős állampolgárságról szóló magyar törvény parlamenti beterjesztése miatt Robert Fico keddre összehívta a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsának ülését.

A szlovák kormányfő a múlt héten jelezte: ezt a lépést azonnal megteszi, ha a magyar Országgyűlés elé kerül az állampolgársági törvény módosító javaslata.


Fico kormánya múlt pénteki, ez ügyben összehívott rendkívüli ülése után jelezte: Pozsony azonnal törvénymódosításokkal fog reagálni a magyar törvényre, ha azt a szlovák féllel folytatott konzultáció nélkül fogadják el. Már akkor is elmondta, hogy a magyar parlamenti beterjesztés után összeül az említett biztonsági tanács.

Fico a múlt héten többször is leszögezte, hogy Pozsony biztonsági kockázatnak tekinti a törvény egyoldalú, konzultációk nélküli elfogadását. Egy ilyen lépés szerinte ellentétes a nemzetközi joggal, és ellentétes a jószomszédi viszony elveivel is. Éppen ezért nemzetközi intézményekhez fordulnak az ügyben.

Fico a szlovák pártok összefogását sürgette pénteki sajtótájékoztatóján. Azt mondta, ebben az esetben el kellene felejteniük, hogy június 12-én Szlovákiában választás lesz.
– Független Hírügynökség –