Kettes fokozatú hőségriasztást rendeltek el szerdától

Szerdától kettes fokozatú hőségriasztást rendelt el Falus Ferenc országos tisztifőorvos. A napi középhőmérséklet sokfelé meghaladja majd a 25 fokot, napközben pedig akár 35 fok feletti csúcshőmérséklet is mérhetnek. Az ÁNTSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy a melegben fontos a folyamatos folyadékpótlás, délben mindenki hűvös helyen legyen, és nem szabad hagyni felmelegedni a lakásokat – közölte hétfőn ÁNTSZ Kommunikációs Főosztálya.

Meleg, száraz levegő éri el Magyarországot, ami az ilyenkor, júliusban megszokott kánikulát hoz – mondta a Független Hírügynökségnek Reisz András meteorológus. A hőmérséklet legmagasabb értéke meghaladja a héten a 30 fokot, egy-két napig pedig 35-36 fok is lehet az ország déli részén. Éjszakára sem hűl le a levegő, a minimum hőmérséklet 20 fok felett marad, vagyis a napi középhőmérséklet 25 fok körül alakul. Falus Ferenc országos tisztifőorvos emiatt rendelte el a riasztást szerdától.

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a déli órákban tartózkodjon mindenki hűvös helyen. A hétfői közlemény szerint a lakások felmelegedését úgy lehet megakadályozni, ha nappal becsukják az ajtót, ablakot és besötétítenek. Este, éjszaka érdemes átszellőztetni a helyiségeket friss levegővel.

Az elveszített folyadékot is folyamatosan pótolni kell, a kirándulók, utazók mindig vigyenek magukkal innivalót. Az idősekre, betegekre és a kisgyermekekre pedig különösen figyelni kell. Az országos tisztifőorvos arra kéri az egészségügyi intézményeket, a mentőket, önkormányzatokat, hogy a szükséges megelőző intézkedéseket tegyék meg: az esti órákban locsolják a közterületeket, illetve tegyék közzé a légkondicionált helyiségek listáját, ahová bárki bemehet.

A meteorológus egyébként arról is beszélt, hogy erős az UV-B sugárzás, és a hét nagy részében is az erős, nagyon erős illetve extrém fokozatok között alakul a mértéke. Reisz András hozzátette: a kánikula hétvégéig tart, szombaton egy hidegfront jön, ami miatt több fokkal csökken a hőmérséklet. Ez felfrissíti majd a levegőt, de számottevő csapadék nem várható – tette hozzá.