Kettes erősségű lett a Dolly hurrikán

Az úgynevezett Saffir-Simpson skálán kettes erősségű lett a Dolly hurrikán – közölte szerdán az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) Miamiban.

Az előrejelzések szerint a forgószél a Mexikói-öböl felé tart és órákon belül eléri a szárazföldet Texas állam és Mexikó határán. A Dolly széllökései elérik a 160 kilométer per órás sebességet is.

A texasi Brownsville-től Port O’Connorig hurrikán-figyelmeztetés van érvényben, amely Mexikó északkeleti partjait is érinti. A figyelmeztetés szerint – amely az élet- és vagyonbiztonság megóvására sürgeti a hatóságokat – a jelzett térségben hurrikán várható a következő 24 órában.

A Nemzeti Hurrikán Központ korábban különösen viharos időjárást jósolt a júniustól novemberig tartó időszakra, amelyben az előrejelzések szerint kilenc hurrikán és 12 trópusi vihar is elképzelhető az Atlanti-óceán térségében. Szakértők szerint a fenyegetett térségekben élő mintegy 35 millió amerikai nincs megfelelően felkészülve a viharos időjárás okozta természeti katasztrófákra.