Friss hírek

2008.09.17. 10:40

EGÉSZSÉG - Újabb riadó a műanyag ételdobozok miatt Amerikában

<p>Amerikai tudósok ismét megkongatták a vészharangot a műanyag cumisüvegek és ételdobozok miatt. Egy vizsgálat ugyanis kiderítette, hogy a bisphenol A (BPA) elnevezésű vegyület - amely az ilyen edények anyagában megtalálható - cukorbajt, szív- és érrendszeri betegségeket továbbá májműködési zavarokat okoz.</p>

Erről szerdán jelent meg tanulmány a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban.

A kutatók csaknem 1500 felnőttet vizsgáltak meg, és azt találták, hogy akiknek magas a vizeletükben a BPA szintje, azoknál csaknem háromszor gyakrabban fordulnak elő szív- és érrendszeri megbetegedések azokkal összehasonlítva, akinek alacsony a BPA-szintjük.

Nemcsak a szívbetegségeket, hanem a diabéteszt és abnormális májenzimműködést is lényegesen gyakrabban tapasztaltak azoknál, akiknek a szervezetében sok a BPA.

A szerzők szerint ez az első tanulmány, amely a BPA-nek a szervezetben való felhalmozódását vizsgálja. Az amerikai lakosok több mint 90 százalékánál kimutatható szinten van jelen a szervezetben a BPA. A vegyület első sorban étellel és ivóvízzel kerül a szervezetbe, további források a fogászati anyagok, a háztartási por belélegzése és a bőrrel való érintkezés.

A BPA-t 50 éve alkalmazzák különféle műanyagok gyártására, évente 2 (más adatok szerint 3) millió tonna BPA-t állítanak elő, és a kereslete évente 6-10 százalékkal nő. Jó ideje gyanakodnak arra, hogy hosszú távon egészségkárosodást okoz, mert különösen forró folyadék hatására a BPA kioldódik a műanyagból. Ezért számos műanyaggyártó már nem forgalmaz BPA-tartalmú árut.

Kanadában például betiltották a BPA-t tartalmazó műanyag cumisüvegeket és ételdobozokat.

BPA előfordulhat a 07 jelzésű műanyagokban. A 07-es kategóriába tartoznak a többi műanyagosztályba nem sorolható anyagok. Ezek közé tartoznak a polikarbonátok, amelyeket sokszor PC betűvel jeleznek. Szintén tartalmazhatnak BPA-t a 03-as osztályú PVC-k.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!