Ketten kettőt, minden este

Ketten kettőt, minden este
Bár Kisgergely Zsolt a Dobostortának drukkolt, annak is örül, hogy egy másik világhírű magyar cukrászsütemény győzött.

Követtem az internetes szavazást, már amennyire mostanában ráértem – mondja Kisgergely Zsolt miskolci vendéglátós, miközben elárulja: a napokban született meg harmadik kislánya. Mint megtudjuk, ő a 125 éves klasszikus, a Dobostorta győzelmét remélte, annak alapján is, hogy saját cégén belül is azt tapasztalja, hogy ezen süti iránt nem csökken a kereslet. Ami meglepte még: a csokitorta 15. helyezése. „Gyerekek nem szavaztak?!”– tette fel a kérdést.
Természetes, hogy Zsolt is követi, mikor milyen édesség népszerű a vendégek, vásárlók körében, méghozzá 17 év óta. Akkor örökölte meg édesapjától a vállalkozást, amelynek jogelődje egy ostyakészítő cég volt. Eleinte fagyialapanyagot gyártottak, aztán jött az első fagyizó, majd az első cukrászda…

Apró és hétpecsétes

– A mindenkori kereslet nagyban befolyásolja a választékot, amelyet szívesen bővítünk újdonságokkal. (Az „Ország Tortáit” is sorra bevezették a kínálata. Mint augusztus 20-án hírt adtunk róla, szerkesztőségünk is kapott egy Kisgergely-féle szilvagombóc tortát, amit azóta is rendszeresen készítenek.) Vannak sütemények, amelyek sosem mennek ki a divatból, mint például a házias krémesünk – mondta. Ez utóbbiról annyit volt hajlandó elárulni, hogy a réteslapok közé egy kis házi baracklekvár is kerül. Ám a másik örök sláger receptjét (ki gondolta volna, hogy épp a pogácsáról van szó?!) hétpecsétes titokként őrzik.

Az évek folyamán bevezettük például a tiramisut, a brownit, a baklavát és a muffint – sorolja. Érdekes tapasztalat, hogy a muffint inkább az éttermekben keresik, le is vették a kínálatból. Viszont a lányok szeretik, főként a csokisat, így édesanyjuk otthon nem egyszer süt nekik. A browni sem nagyon fogyott, meglehet, olyannyira egyszerű, hogy azt inkább sajátkezűleg, otthon készítik el az emberek. A tiramisu összeállítása sem ördöngősség, a boltban kapható mascarpone dobozának receptje nyugodtan követhető, véli Zsolt. Ez az egyetlen édesség, amelynek elkészítésére olykor ráveszi a család.
Az ő baklavájuknak külön története van, amit sejtet, hogy ilyen néven hiába is keresnénk az étlapon. Itt „Balatonszepezdi”-ként tűntetik fel.

– Ott láttuk meg először –szól a magyarázat. – Megkóstoltuk, nagyon ízlett, hát megpróbáltuk előállítani. Jól sikerült, különösen, hogy még megbolondítottuk egy kis túróval, csokival.
Vajon kitalálnák-e, mi Kisgergely Zsolt kedvenc sütije (már túl gyermekkora krémesén, „amilyen már sosem lesz”)? Nem ám valami csupa fortély költemény, hanem az egyszerű Isler. Egy kedves barátja minden este betér hozzá, s akkor ketten elfogyasztanak belőle – nem többet, nem kevesebbet – két darabot.

Szalóczi Katalin
szaloczi@inform.hu

Sütemények szavazat

1. Somlói galuska 23602
2. Zserbó 19879
3. Rétes 19356
4. Krémes 18086
5. Túrótorta 17701
6. Tiramisu 17463
7. Rákóczi túrós 16912
8. Gesztenyepüré 16332
9.Feketeerdő torta 15616
10. Dobostorta 14453
11. Gyümölcstorta 12694
12. Oroszkrém torta 12636
13. Képviselőfánk 12178
14. Kókuszgolyó 11992
15. Csokitorta 10302
16. Keksztekercs 9619
17. Esterházy szelet 9293
18. Rigó Jancsi 9226
19. Piskótatekercs 8875
20. Lúdláb 8764
21. Mignon 8506
22. Puncs szelet 7954
23. Sacher 7815
24. Marcipántorta 6767
25. Linzer 6270
26. Brownie 5945
27. Madártej torta 5878
28. Profiterol 5224
29. Citromtorta 4836
30. Fatörzs 4483
31. Sajttorta 4423
32. Diótorta 4267
33. Pándi meggytorta 3880
34. Szatmári szilvatorta 3598
35. Répatorta 3450
36. Baklava 3339
37. Eckler fánk 3319
38. Darázsfészek 3301
39. Mandulatorta 1819








hirdet�s