Ketten kértek állami „fejpénzt”

Akt.:
Harsány, Kistokaj, Miskolc, Nyékládháza, Sajópetri, Sátoraljaújhely -A Belügyminisztérium egymilliárd forintos pályázattal segíti a létszámleépítő önkormányzatokat.

Több mint egymilliárd forintos keretösszegű pályázatot írt ki a kormány azoknak a települési önkormányzatoknak, amelyek tavaly szeptember óta az „ésszerű feladatellátás megszervezése folytán” elbocsátottak embereket. A feltételek között szerepel, hogy a megszüntetett álláshelyeket öt évig nem állíthatják vissza. Amennyiben ezt vállalják, az állam kifizeti az elbocsátottak felmentési illetményét és a végkielégítés egy részét. A Belügyminisztérium szerint ez nem új keletű, 15 éve létezik.

„Mivel a nagy strukturális jellegű átalakítások már lezajlottak, az egészségügy, a megyei önkormányzatok, kistérségi társulások, valamint az oktatási intézmények tekintetében, az igénylések évről évre csökkenő mértéket mutatnak” – kaptuk a választ a szaktárcától. Azt is megtudtuk: ezért az utóbbi öt évben más jogcímekre is át lehetett csoportosítani az összeget.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy megyénkből hányan pályáztak ilyen jellegű támogatásra. A Belügyminisztérium válaszából annyit tudtunk meg, az első ütemben 18 önkormányzat nyújtotta be igényét a támogatásra, megyénkből pedig kettő, összesen két elbocsátott után igényeltek 3 millió forintot. Hogy melyek ezek az önkormányzatok, nem árulták el, annyit írtak: az igénnyel kapcsolatos miniszteri döntés folyamatban van; az eredményt a kormany.hu oldalon teszik közzé.

Pont elegen vannak

Megpróbáltunk utánajárni, melyik lehet a két önkormányzat. Elsőként Harsányban érdeklődtünk, de Szabó Gergely polgármester elmondta, ők nem éltek a pályázattal, náluk nincs szükség elbocsátásra. „Optimális a hivatali létszám, pont elegendően vagyunk a feladatok ellátására” – hangsúlyozta.

Nyékládházán 13-an dolgoznak a hivatalban, a testület ennyiben állapította meg a dolgozói keretszámot. Létszámleépítést nem terveznek, így nem is pályáztak a Belügyminisztériumnál kiírt összegre. „Kevesen vagyunk így is, de megfeszített munkával elvégezzük a feladatokat” – fogalmazott Urbán Sándorné polgármester.

Kistokaj és Sajópetri már összevonta az önkormányzatát, mindössze 13-an dolgoznak a hivatalban, plusz a két polgármester. „Ebből nem lehet elbocsátani, de nem is szeretnénk. Pont annyian vagyunk, hogy el tudjuk látni a feladatunkat. Sok a munka így is, főleg a pályázati időszakban” – mondta Ambrus Gyöngyi, Kistokaj polgármestere.

Sátoraljaújhelyen sem gondolkodnak létszámcsökkentésben, így a pályázatra sem jelentkeztek. A hivatalban megtudtuk, jelenleg 40 körüli a hivatal létszáma.

Hatékonyabb

Miskolcon májusban döntött a testület a hivatal átszervezéséről: 76 álláshely szűnt meg, de ez ténylegesen 23 dolgozót érint. A hivatal nem pályázott támogatásra. Miért nem? – kérdeztük. „Ennek oka, hogy Miskolc úgynevezett adóerő-képessége igen magas, emiatt a város viszonylag csekély összegű támogatást igényelhetett volna azzal a kötelezettséggel, hogy a megszűnő álláshelyeket öt évig nem tölti be. Ez azonban nem egyeztethető össze a Polgármesteri Hivatal feladat-orientált létszámgazdálkodásával, vagyis, hogy a dolgozók számát a munka mennyiségéhez rendeli” – válaszolta Koczák Szilvia városházi szóvivő. Ennek bizonyítékaként adatot is mondott: Miskolcon a kötelezően előírt feladatok ellátásához az állam 265 dolgozóhoz rendel normafinanszírozást, de a hivatal jelen pillanatban is 330 munkavállalót foglalkoztat.

ÉM-NSZR


Az elmúlt évek adatai

  • 2010-ben 213 önkormányzatot támogattak, 817 embert érintett a létszámcsökkentés, a támogatás 1,7 milliárd forint volt.
  • 2011-ben 458 önkormányzatot támogattak, 2735 embert érintett a létszámcsökkentés, a támogatás 1,8 milliárd forint volt.
  • 2012-ben (a megyei önkormányzatokkal együtt) 259 önkormányzatot támogattak, 1035 embert érintett a létszámcsökkentés, a támogatás 878 millió volt.
  • 2013-ban 351 önkormányzatot támogattak, 950 embert érintett a létszámcsökkentés, a támogatás 987 millió forint volt.
  • 2014-ben 58 önkormányzatot támogattak, 105 embert érintett a létszámcsökkentés, a támogatás 154 millió forint volt.

Ki után jár a támogatás?

Az önkormányzatok azok után az elbocsátottak után igényelhetnek támogatást, akik főfoglalkozásban, határozatlan idejű közszolgálati, közalkalmazotti vagy munkaviszonyban álltak az önkormányzat által alapított költségvetési szervnél, és megszakítás nélküli továbbfoglalkoztatásukra az önkormányzat másik egységeinél sincs lehetőség. A támogatás feltétele, hogy az elbocsátás az álláshely megszüntetését is jelentse. A támogatás a munkavégzés alóli felmentés idejére járó, legfeljebb hathavi illetmény, illetve a végkielégítés maximum 75 százalékának kifizetésére igényelhető, maximum 4 millió forintig.