Ketten is a régi Eastből: Varga János Project

Varga János
Varga János - © Varga János Fotó: Barcsik Géza
Miskolc – Az instrumentális fúziós zenét egyedi módon ötvözik a jazz, a rock és a világzene elemeivel.

Egy különleges zenei csemegét hallgathatunk meg április 26-án Miskolcon a Gárdonyi parkban 20 órától. Az East zenekar két tagja, Varga János és Király István zenésztársaikkal és Kézdy Luca hegedűssel kiegészülve koncertezik. A hattagú csapat az instrumentális fúziós zenét egyedi módon ötvözi a jazz, a rock és a világzene elemeivel, műfaji határok nélkül.

Energikus, virtuóz

– Kézdy Luca Török Ádám társaságában több alkalommal is fellépett már Miskolcon, ezen az estén is energikus, virtuóz hangszeres szólókkal kápráztatja el a közönséget. – Király István dobossal 1973-ban kezdtem el együtt zenélni, ’75-ben hárman alapítottuk meg az Eastet, Móczán Péterrel – mesél a kezdetekről Varga János gitáros. – Szegedi csapat voltunk, eleinte John Mayallt, Blind Faithet, Hendrixet, Chicagot játszottunk, de volt egy komplett saját számos programunk is. 1974-ben nekivágtunk egy lengyel turnénak, ott naponta három koncertet is lenyomtunk különféle klubokban. Akkor találkoztunk az SBB zenekar tagjaival, és kaptunk egy meghívást is a ’75-ös jazz fesztiválra. A VJP-t 2000-ben hoztuk össze, az első lemez, a The Wings of Revelation tulajdonképpen régi, az instrumentális East időszakából való témáknak az átdolgozásából született anyag. Később természetesen már készültek teljesen új zenék is az újabb lemezekre. Az a formáció, amivel Miskolcra érkezünk egy nagyon fullos zenekar, billentyűssel, perkással, hegedűssel. Megjegyezném, hogy a fiam a basszusgitáros, vele egy latin formációban is együtt muzsikálunk – tudjuk meg.

A csapat külföldön is bemutathatta már különleges zenéjét, többek között Franciaországban, ahol mexikói, német, angol, francia és lengyel csapatok között léphettek föl egy progresszív rockfesztiválon. Természetesen a hazai rendezvényeken is népszerűek, játszottak a Szigeten, a Kaláka, a Gastroblues Fesztiválon több alkalommal is, eljutottak a Szegedi Jazz Fesztiválra is, de Budapesten ők voltak a TOTO előzenekara is.

ÉM