Kétszeresére nőtt a kövérek száma Franciaországban

London, 2012. október 18., csütörtök (MTI) – Hétmillióra nőve megkétszereződött a kövér emberek száma Franciaországban az utóbbi másfél évtizedben, ugyanakkor a franciák még mindig Európa legvékonyabb lakosai közé tartoznak.

1997 óta az átlagfrancia csaknem 4 kilóval lett nehezebb, és testtömege immár meghaladja a 72 kilót – olvasható a legfrissebb állami felmérésben. Ennek alapján a lakosság 15 százaléka kifejezetten kövér, 32,3 százalék pedig túlsúlyos.
Leginkább a 18-24 év közötti korosztály indult hízásnak, az utóbbi három évben 35 százalékra nőtt körében a kövérek hányada. A földrajzi elhelyezkedés szerint az ország északi és keleti vidékein élő szegények a leghajlamosabbak a túlzott súlygyarapodásra, míg a tehetősebb párizsiak és a Riviérán lakók a legkevésbé – adta hírül a The Daily Mail című brit lap.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint Európában a brit nők a legkövérebbek, 24 százalékuknak van tetemes súlytöbblete; a második hely a máltai nőké, körükben 22 százalékos a ráta. A földrészen a legkarcsúbbak a román nők és férfiak, 8, illetve 7,6 százalék körükben a kövérek hányada. A második helyen az olaszok állnak, a harmadik Bulgária, a negyedik pedig Franciaország.

– MTI –