Helyi közélet

2010.05.15. 13:05

Ötvenéves a miskolci bányamérnökképzés

<p>Miskolc - Ötvenedik tanévét zárja az idén a miskolci egyetemi bányamérnökképzés. A jubileumi eseménysorozat és a tanév lezárásaként kétnapos ünnepi rendezvényt tartott a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara pénteken és szombaton.</p>

A Nehézipari Műszaki Egyetemet (NME) a soproni Bányamérnöki Kar és a Kohómérnöki Kar Miskolcra tervezett áttelepítésével, és egy új Gépészmérnöki Kar létesítésével 1949-ben alapították. A Bányamérnöki Kar 1959 szeptemberére került végérvényesen Miskolcra. 2009 májusában Sopronban tartottak megemlékezést a selmeci utódintézmények, a 2009/2010-es jubileumi tanévet pedig a miskolci ünnepi tanácskozással zárták le.

Az első nap délelőttjén a Műszaki Földtudományi Kar Miskolcon eltemetett dékánjaira emlékeztek a résztvevők. Délután konferenciával folytatódott a rendezvény, amelyen a soproni elődintézmény és a fél évszázada otthont adó város, Miskolc is magas szinten képviseltette magát. Így többek között köszöntőt mondott prof. Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora, köszöntők hangzottak el továbbá a soproni Erdőmérnöki Kar és a miskolci Műszaki Anyagtudományi Kar dékánjaitól.

Az ünnepi tanácskozáson a múlt áttekintése mellett a jelenről és a belátható jövőről is szó esett. A kar ötvenéves miskolci történelméről dr. Bőhm József beszélt, majd dr. Tihanyi László dékán ismertette a jelenlegi oktatási tevékenységet. A Miskolcon végzett bánya- és olajmérnökök lehetőségeiről dr. Szabó László és Boros Ferenc okleveles mérnökök tartottak előadást.

A Miskolci Egyetem XXXVII. előadóterme a jövőben prof. dr. Zambó János, a kar első miskolci dékánja, későbbi rektor nevét viseli. A névadó ünnepségen dr. Kovács Ferenc akadémikus, professzor emeritus előadásában ismerhették meg a résztvevők Zambó professzor munkásságát, életművét.

A rendezvénysorozat zárásaként szombaton ünnepi szenátusi ülés keretében adtak át a jubileumi okleveleket a Miskolcon elsőként, az NME Bányamérnöki Karán, Földmérőmérnöki Karán, valamint korábban a Magyar Királyi József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Bánya-, Kohó- és Erdőmérnöki Karán 65, 60 és 50 éve végzett és oklevelet szerzett mérnököknek a Miskolci Egyetemen.

Jubileumi oklevelet kaptak

1945-ben szereztek oklevelet - Vasoklevelet kaptak

Sztraka János
Ir L. Vizi (Vizi László)

1950-benszereztek oklevelet - Gyémántoklevelet kaptak

Barabás László
Ebergényi László
Farkas Béla
Dr. Meskó Gábor
Dr. Posgay Károly
Dr. Szádeczky-Kardoss Gyula
Tamásy István
Vass László Ferenc

1960-ban szereztek oklevelet - Aranyoklevelet kaptak

Dr. Andrássy László
Dr. Baráth István
Benyőcs Ferenc
Borlai Károly
Dr. Csaba József
Dr. Dakó György
Dr. Dósa Zoltán
Dr. Holló Lajos
Hursán László
Karácsonyi Sándor
Kocsis József
Kollár Ervin
Kozák István
Lakatos István
Major Géza
Mucs Béla
Nagy Attila
Németh József
Oszvald Emil
Polgár Mihály
Pusztafalvi Gábor
Schőnviszky László
Sőbér Miklós
Sütő Imre
Szabó László
Szeles János
Szűcs József
Thuróczy István
Tompos János
Dr. Tóth János
Turi László
Vass István


Koszorúztak, emlékeztek a jubileum alkalmából

eszak | 2010.05.14 15:16
Miskolc - Ötvenedik tanévét zárja az idén a miskolci egyetemi bányamérnökképzés. A jubileumi eseménysorozat, tanév lezárásaként kétnapos ünnepi rendezvényt szervezett a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában